Mini frgálky

Mini frgálky

Ing. Eliška Škvařilová
Kdo by neměl rád frgály?
Pro valašský frgál je typické, že na jeden koláč se používá jen jeden druh náplně a té by mělo být opravdu hodně.
Náplně do frgálů jsou většinou sladké. Mezi nejpopulárnější nádivky patří maková, tvarohová, povidlová a hruškovál. Dalšími tradičními náplněmi jsou švestková, jablečná, borůvková, meruňková, ořechová, ale i zelná, mrkvová a kedlubnová.
Kalorií

Ingredience
  

Těsto na frgálky

  • 1 balíček sušeného droždí nebo 1 balíček čerstvého
  • 80 g krupicového cukru
  • 350 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
  • 50 g sušeného sójového mléka
  • 300 g hrubé mouky
  • 300 g celozrnné mouky
  • 10 g Hrašky Vanilka
  • 2 g soli
  • citronová kůra z bio citronu
  • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla

Náplň maková

  • 150 g mletého máku
  • 50 g Hrašky Vanilka
  • 100 g cukru
  • 500 g vody nebo mléka
  • 50 g sušeného sójového mléka vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
  • 50 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
  • špetka soli
  • perníkové koření
  • 50 g pikantní marmelády (meruˇkové, višňové. rybízové)
  • 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa

Náplň ořechová

  • 120 g ořechů
  • 50 g cukru
  • 70 ml vody nebo mléka

Náplň jablečná

  • 500 g jablek
  • 50 g rozinek
  • skořice

Náplň tvarohová

  • 250 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 10 g vanilkového pudingu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka kurkumy
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • kůra z bio citronu

Drobenka

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 120 g změklého másla nebo kokosového oleje bez vůně
  • 120 g moučkového cukru

Polití frgálků po upečení

  • 100 g másla nebo kokosového oleje bez vůně
  • 50 – 100 ml rumu
  • 2 lžíce mletého cukru
  • vanilkový extrakt

Instrukce
 

Pracovní postup

  • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
  • Při použití celozrnné mouky zaděláváme těsto o něco řidší, neboť celozrnná mouka má větší nasákavost, než mouka bílá a těsto během kynutí ještě houstne.
  • Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, ze kterých vytvarujeme kulaté bochánky. Ty klademe na vymazaný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.
  • Můžeme postupovat také tak, že vykynuté těsto vyválíme na plát o síle 1 cm. Kulatou formičkou přiměřené velikosti vypichujeme placky, které přeneseme na vymazaný plech. Pokud nemáme formičku na vypichování, použijeme sklenici s ostrou hranou, kterou napřed namočíme do misky s moukou.
  • Dnem skleničky či jiným vhodným předmětem vytlačíme uprostřed bochánku důlek, který naplníme náplní. Okraje frgálku necháme vyšší, aby náplň nevytékala.
  • Jednotlivé nádivky naplníme do cukrářských sáčků a vyplníme důlky frgálků. Za pomoci cukrářských sáčků nám to půjde rychleji.
  • Vrstva nádivky by měla být vyšší,než je vrstva těsta.
  • Hotové frgálky dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 8 minut, podle velikostí koláčů.
  • Okraje upečených frgálků potřeme vlažným mlékem s rozpuštěným máslem.
  • Koláče necháme 15 minut vychladnout a pak je důkladně pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.

Příprava nádivek

    Náplň maková

    • Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka, tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
    • Mák nejprve ochutnáme a pak pomeleme.
    • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
    • Vodu s tukem přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
    • Nádivku necháme vychladnout.

    Náplň povidlová

    • Všechny ingredience smícháme dohromady. Jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.

    Náplň ořechová

    • Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.

    Náplň jablečná

    • Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.

    Náplň tvarohová

    • Na náplň použijeme tvaroh balený nikoli z vaničky, ten je příliš řídký. Všechny suroviny smícháme dohromady.

    Poznámky

    Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
     
    Klíčové slovo Hraška Vanilka, Jablka, Kynuté, Mák, Povidla, Sladké, Tvaroh, Vařené, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    Přejít nahoru