Špenát zahuštěný Hraškou

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Dušené, Hraška, Hraška na zahuštování, Mahá koření, Slané, Špenát, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Autor: Ing Eliška Škvařilová

Ingredience

Omáčka na paprice

  • 1 g Kmín celý
  • 1 špetka Hořčice bílá celá
  • 40 g Olej
  • 100 g Cibule očištěná
  • 10 g Česnek
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 50 g Hraška na zahuštování
  • 350 ml Vývar nebo voda
  • 4 g Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 400 g Špenát mražený
  • 40 g Sójové mléko sušené

Instrukce

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Přidáme mražený špenát, sójové mléko. Povaříme, než se špenát rozpustí.

Poznámky

Pokud použijeme čerstvý špenát – Očištěný a nakrájený špenát přidáme do pokrmu ke konci varu.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice. 
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru