Svíčková omáčka

Svíčková omáčka

Ing. Eliška Škvařilová
Jídla zahuštěná Hraškou se nikdy neomrzí, protože kromě výtečné chuti získá naše tělo i potřebnou výživu. I tradiční svíčková omáčka připravená bez použití masa a zahuštěná Hraškou je neodolatelná..
Svíčková omáčka patří k českým tradičním svátečním jídlům, ale my ji podáváme s opečeným plátkem Cerie nebo tofu ve vegetariánské verzi. Příznivci klasické české kuchyně si hladí bříška.
Kuchyně Bezlepku, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 100 g očištěné cibule
  • 1 g Mahá koření
  • 12 g plnotučné hořčice
  • 2 g cukru
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks nového koření
  • 2 ks celého pepře
  • 1 špetka tymiánu
  • 20 g bio citronu
  • 8 g citronové šťávy nebo octa
  • 50 g sušeného sójového mléka Můžeme použít jakoukoli smetanu

Instrukce
 

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhaný celer a mrkev.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli a zvolna restujeme do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, cukr, plnotučnou hořčici a orestujeme.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, důkladně omytý citrón nakrájený na plátky a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Před koncem varu vyndáme bobkový list, nové koření, celý pepř a plátky citrónu. Přidáme ocet a sušené sójové mléko a opět krátce povaříme.
  • Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.

Poznámky

Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Omáčka, Slané, Svíčková, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Autor čerpá nejen z vědeckých poznatků, ale především z vlastní praxe. Již třicet roků žije dle zásad výživy podporující zdraví a s celou rodinou jsou zaměřeni na vegetariánský způsob stravování. Jaroslav Škvařil je lektorem odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin a výživových směrů. Od roku 1990 se podílí na vymezení pojmu Ochranná strava a je autorem srovnávací teorie: Stupně stravovací úrovně a Stupně aktivní životosprávy.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru