Těstoviny s grilovanou zeleninou a bešamelem z Hrašky
Ingredience
Grilovaná zelenina
- 215 g Cuketa
- 85 g Cibule očištěná
- 80 g Rajčata
- 180 g Paprika čerstvá
- 2 g Sůl
- 10 g Česnek
- 20 g Olej
Bešamel
- 1 g Kmín celý
- 1 špetka Hořčice bílá celá
- 40 g Olej
- 85 g Cibule očistěná
- 10 g Česnek
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka Pepř mletý
- 40 g Hraška na zahuštování
- 520 ml Vývar nebo voda
- 4 g Sůl
- 4 g Ocet Můžeme nahradit citronovou šťávou
- 60 g Sušené sójové mléko, či jiné mléko nebo smetana
Těstoviny
- 340 g Těstoviny
- 12 g Sůl
- Voda
Dohotovení
- Čerstvá bazalka
Instrukce
Těstoviny
- Do vroucí osolené vody vložíme těstoviny.
- Vaříme, aby byly těstoviny "al dente".
Hraška bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli. Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vmícháme sušené sójové mléko a necháme ho přejít varem.
- Rozmixujeme na hladký krém.
Grilovaná zelenina
- Cuketu nakrájíme na tenké plátky, posolíme ji a necháme ji vypotit.
- Papriku nakrájíme na větší kousky. Cibuli a rajčata nakrájíme na měsíčky.
- Kousky zeleniny spolu s třeným česnekem ugrilujeme, nebo opečeme na pánvi na trošce oleje.
Další možnost je zeleninu upéct v troubě.
- Troubu předehřejeme na 210 stupňů.
- Nakrájenou zeleninu rozložíme v jedné vrstvě do většího pekáče, pokapeme olejem a osolíme.
- Pečeme 20 minut, občas promícháme.
Těstoviny
- Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu od výrobce.
Dohotovení
- Těstoviny smícháme s bešamelem, grilovanou zeleninou a nadrobno nakrájenou bazalkou.
- Pár lístků bazalky si můžeme nechat na ozdobení.
Poznámky
Bešamelová omáčka z Hrašky spolu s grilovanou zeleninou dodá těstovinám vynikající chuť a sytost. Nikdo v tomto jídle hrách hledat nebude.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!