Těstoviny s grilovanou zeleninou

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahuštování, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Autor: Ing Eliška Škvařilová

Ingredience

Grilovaná zelenina

  • 215 g Cuketa
  • 85 g Cibule očištěná
  • 80 g Rajčata
  • 180 g Paprika čerstvá
  • 2 g Sůl
  • 10 g Česnek
  • 20 g Olej

Bešamel

  • 1 g Kmín celý
  • 1 špetka Hořčice bílá celá
  • 40 g Olej
  • 85 g Cibule očistěná
  • 10 g Česnek
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 40 g Hraška na zahuštování
  • 520 ml Vývar nebo voda
  • 4 g Sůl
  • 4 g Ocet
  • 60 g Sójové mléko sušené Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.

Těstoviny

  • 340 g Těstoviny
  • 12 g Sůl
  • Voda

Dohotovení

  • Čerstvá bazalka

Instrukce

Těstoviny

  • Do vroucí osolené vody vložíme těstoviny.
  • Vaříme, aby byly těstoviny "al dente".

Hraška bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli. Na rozehřátém oleji ji zvolna orestujeme do zlatova.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vmícháme sušené sójové mléko a necháme ho přejít varem.
  • Rozmixujeme na hladký krém.

Grilovaná zelenina

  • Cuketu nakrájíme na tenké plátky, posolíme ji a necháme ji vypotit.
  • Papriku nakrájíme na větší kousky. Cibuly a rajčata nakrájíme na měsíčky.
  • Kousky zeleniny spolu s třeným česnekem ugrilujeme, nebo opečeme na pánvi na trošce oleje.

Dohotovení

  • Těstoviny smícháme s bešamelem, grilovanou zeleninou a nadrobno nakrájenou bazalkou.
  • Pár lístků bazalky si můžeme nechat na ozdobení.

Poznámky

Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice. 
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru