Žampionová pomazánka
Ingredience
Hraškové máslo
- 100 g Olej slunečnicový
- 5 g Mahá koření
- 5 g Pepř mletý
- 100 g Hraška na zahušťování
- 600 g Voda Můžeme použít vývar
- 5 g Sůl
Příprava žampiónů
- 50 g Olej
- 5 g Mahá koření
- 130 g Cibule
- 200 g Žampiony
- 5 g Sůl
Ochucení pomazánky
- 20 g Okurek nakládaný
- 10 g Hořčice plnotučná
- 40 g Pažitka
Instrukce
Hraškové máslo
- Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Necháme vychladnout.
Příprava žampiónů
- Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji, přidáme Mahá koření a krátce orestujeme.
- Přidáme drobně nakrájené žampiony a sůl. Dusíme doměkka.
- Necháme vychladnout.
- Dušené žampiony můžeme rozmixovat.
Ochucení pomazánky
- Nakládané okurky a pažitku nakrájíme nadrobno a vmícháme spolu s hořčicí a podušenými žampiony do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dosolíme.
Poznámky
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!