Chřestový nákyp
Bešamel z bílé mouky nahradíme výživnějším a chutnějším bešamelem z Hrašky. Nákyp je velmi chutný i bez sýru, ale pro milovníky sýrů získá tento recept mimořádnou chuť. Když se skamarádíme s přípravou bešamelu, připravíme toto jídlo rychle a snadno.
Ingredience
Vařená zelenina
- 400 g chřestu
- sůl
Hraška bešamel s cibulkou
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 60 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 350 ml vody nebo vývaru
- 4 g soli
- 10 g citronové šťávy nebo octa
- 50 g sušené sójové mléko Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou.
Dohotovení
- 200 g sýru nebo tofu
- tuk na pečení
- petrželová nať
Instrukce
Vařený chřest
- Chřest podle potřeby oloupeme a dřevnaté spodní části odkrojíme. Hlavičky necháme.
- Očištěný chřest uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
- Chřest scedíme. Vývar můžeme použít na přípravu bešamelu nebo polévky.
Hraškový bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme Mahá koření, mletý pepř a vše krátce orestujeme.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme do bešamelu citronovou šťávu.
- Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.
Dohotovení
- Sýr nebo tofu nastrouháme.
- Smícháme chřest, uvařený bešamel a nastrouhaný sýr.
- Směs klademe na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 160 °C.
Poznámky
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby měla při zapékání každá směs svoji chuť. Všechny chutě se pak vzájemně propojí a vytvoří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit i jinou zeleninou, podle toho co máme právě po ruce.
Je důležité, aby byl bešamel z Hrašky dobře uvařený a nebyl cítit po hrachu.
Mahá koření pomáhá dobrému trávení a vytváří hlubokou chuť v pokrmu.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!