Chřestový nákyp

    Můžete sdílet na:
    Bešamel z bílé mouky nahradíme výživnějším a chutnějším bešamelem z Hrašky. Nákyp je velmi chutný i bez sýru, ale pro milovníky sýrů získá tento recept mimořádnou chuť. Když se skamarádíme s přípravou bešamelu, připravíme toto jídlo rychle a snadno.
    Kuchyně Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Vařená zelenina

    • 400 g chřestu
    • sůl

    Hraška bešamel s cibulkou

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 60 ml oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 50 g Hrašky na zahušťování
    • 350 ml vody nebo vývaru
    • 4 g soli
    • 10 g citronové šťávy nebo octa
    • 50 g sušené sójové mléko Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou.

    Dohotovení

    • 200 g sýru nebo tofu
    • tuk na pečení
    • petrželová nať

    Instrukce
     

    Vařený chřest

    • Chřest podle potřeby oloupeme a dřevnaté spodní části odkrojíme. Hlavičky necháme.
    • Očištěný chřest uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
    • Chřest scedíme. Vývar můžeme použít na přípravu bešamelu nebo polévky.

    Hraškový bešamel

    • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a vše krátce orestujeme.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme do bešamelu citronovou šťávu.
    • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

    Dohotovení

    • Sýr nebo tofu nastrouháme.
    • Smícháme chřest, uvařený bešamel a nastrouhaný sýr.
    • Směs klademe na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 160 °C.

    Poznámky

    Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby měla při zapékání každá směs svoji chuť. Všechny chutě se pak vzájemně propojí a vytvoří harmonický celek.
    Uvedenou zeleninu můžeme nahradit i jinou zeleninou, podle toho co máme právě po ruce.
     Je důležité, aby byl bešamel z Hrašky dobře uvařený a nebyl cítit po hrachu.
    Mahá koření pomáhá dobrému trávení a vytváří hlubokou chuť v pokrmu.
    Alergeny:  10 Hořčice
    Klíčové slovo Chřest, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: