Odhlásit se

Lasagne bolognese

Ing. Eliška Škvařilová
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Hraška bešamel

  • 2 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 g oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 560 ml vývaru nebo vody
  • 2 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 ks bobkového listu
  • 60 g sójového sušeného mléka Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.

Ceriové ragů

  • 40 g oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 4 g cukru
  • 40 g mrkve
  • 15 g celeru
  • 1 špetka černého mletého pepře
  • 480 g rajčat – mohou být čerstvá nebo nakládaná
  • 200 g uvařené Cerie Odkaz na recept na Cerii najdete dole pod receptem.
  • 7 g česneku
  • 6 g soli
  • 1 špetka bazalky
  • 1 špetka oregana

Dohotovení

  • 160 g těstovin lasagní
  • 160 g sýru

Instrukce
 

Hraška bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek, bobkový list a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vyndáme bobkový list.
  • Vmícháme sušené sójové mléko, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.

Ceriové ragů

  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a cukr.
  • Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
  • Restujeme až je zelenina měkká a do zlatova orestovaná.
  • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
  • Přidáme pomletou Cerii, třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
  • Osolíme, přidáme bazalku, oregano a krátce orestujeme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní, potřeme vrstvou Ceriového ragú a posypeme nastrouhaným sýrem.
  • Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
  • Předposlední vrstva jsou těstoviny a poslední vrstva je bešamel.
  • Lasagne pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Příprava Cerie – Hraška (hraska.cz)
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
Klíčové slovo Cerie, Hraška, Hraška na zahušťování, Lasagne, Mahá koření, Pečené, Rajčata, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
Jaroslav Škvařil
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Nahoru