Lasagne bolognese

Ing. Eliška Škvařilová
Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Hraška bešamel

  • 2 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 g oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 560 ml vývaru nebo vody
  • 2 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 ks bobkového listu
  • 60 g sójového sušeného mléka Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.

Ceriové ragů

  • 40 g oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 4 g cukru
  • 40 g mrkve
  • 15 g celeru
  • 1 špetka černého mletého pepře
  • 480 g rajčat – mohou být čerstvá nebo nakládaná
  • 200 g uvařené Cerie Odkaz na recept na Cerii najdete dole pod receptem.
  • 7 g česneku
  • 6 g soli
  • 1 špetka bazalky
  • 1 špetka oregana

Dohotovení

  • 160 g těstovin lasagní
  • 160 g sýru

Instrukce
 

Hraška bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek, bobkový list a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vyndáme bobkový list.
  • Vmícháme sušené sójové mléko, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.

Ceriové ragů

  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a cukr.
  • Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
  • Restujeme až je zelenina měkká a do zlatova orestovaná.
  • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
  • Přidáme pomletou Cerii, třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
  • Osolíme, přidáme bazalku, oregano a krátce orestujeme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní, potřeme vrstvou Ceriového ragú a posypeme nastrouhaným sýrem.
  • Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
  • Předposlední vrstva jsou těstoviny a poslední vrstva je bešamel.
  • Lasagne pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Příprava Cerie – Hraška (hraska.cz)
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
Klíčové slovo Cerie, Hraška, Hraška na zahušťování, Lasagne, Mahá koření, Pečené, Rajčata, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Website | + posts

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru