Brokolicový nákyp
Tento lahodný brokolicový nákyp je skvělou volbou ne jenom pro vegetariány a diabetiky. Kombinace brokolice, mrkve a sýru či tofu vytváří harmonický celek, který oslní vaše chuťové buňky. Jemně kořeněný hraškový bešamel dodává pokrmu jemnost a plnou chuť.
Ingredience
Vařená zelenina
- 400 g brokolice
- 40 g mrkve
- sůl
Hraška bešamel s cibulkou
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 60 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 40 g Hrašky na zahušťování
- 240 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
- 4 g citronové šťávy nebo octa
Dohotovení
- 200 g sýru nebo tofu
- tuk na pečení
- petrželová nať
Instrukce
Vařená zelenina
- Očištěnou brokolici rozebereme na větší růžičky.
- Mrkev nakrájíme na kostky.
- Zeleninu uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
- Uvařenou zeleninu scedíme. Vývar můžeme použít na přípravu bešamelu.
Hraškový bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme Mahá koření, mletý pepř a vše krátce orestujeme.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme do bešamelu ocet / citronovou šťávu a krátce povaříme.
- Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.
Dohotovení
- Sýr /tofu nastrouháme.
- Smícháme brokolici a mrkev, uvařený bešamel a nastrouhaný sýr.
- Směs klademe na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 160°C.
Poznámky
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.