Halušky se zelím a brynzou

Ing. Eliška Škvařilová
Halušky jsou slovenským národním jídlem, ale jsou oblíbené i v naší kuchyni.
Tento recept je unikátní v tom, že v něm použijete vařené i syrové brambory. Vařené brambory dodají haluškám jemnost a měkkost a syrové brambory dodají střapatý vzhled a svěžest.
Mahá koření, které použijeme na přípravu zelí, usnadní trávení tohoto vynikajícího jídla.
Kuchyně Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Halušky

  • 50 g mouky celozrnné
  • 200 g mouky hladké
  • 300 g oloupaných uvařených brambor
  • 300 g oloupaných syrových brambor
  • 8 g soli

Zelí dušené

  • 1 g celého kmínu
  • 60 ml oleje
  • 170 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 500 g hlávkového zelí
  • 200 g kysaného zelí
  • 4 g soli solíme opatrně podle toho, jak slané je kysané zelí
  • 1 špetka mletého pepře

Dohotovení

  • 200 g brynzy
  • 200 g zakysané smetany

Instrukce
 

Halušky

  • Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a přes sítko z nich necháme odkapat vodu.
  • Uvařené brambory rozmačkáme, nebo nastrouháme na struhadle.
  • Brambory smícháme s moukou a solí a vypracujeme tužší těsto. Mouku přidáváme k nastrouhaným bramborům postupně, abychom dosáhli správnou hustotu.
  • Těsto by mělo mít takovou hustotu, aby se s ním dobře pracovalo.
  • Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.
  • Kousek těsta vhodíme do vařící vody a vyzkoušíme, zda se nerozvaří.
  • Halušky vaříme na etapy, vždy jen takové množství, aby mohly ve vodě volně plavat.
  • Těsto pasírujeme do vody přes síto na halušky, nebo těsto dáme na prkénko a nožem oddělujeme do vařící vody přibližně stejné kousky.
  • Halušky vaříme do doby než vyplavou na povrch – 4-5 minut. Občas je promícháme, aby se nám neslepily.
  • Po vyndání z vody halušky krátce propláchneme pod studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

Zelí

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
  • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme hlávkové zelí a orestujeme.
  • Přidáme kysané zelí, mletý pepř, sůl a ještě chvíli restujeme. Podle potřeby podlijeme vývarem, aby bylo zelí šťavnaté.

Příprava brynzy

  • Brynzu vymícháme dohladka se smetanou.

Dohotovení

  • Halušky smícháme s brynzou a zelím.

Poznámky

  • Skvělé je podávat tyto halušky s cibulkou usmaženou dozlatova.
  • Po dovaření halušek vodu určitě nevylévejte. Můžete jí využít do jakékoliv polévky na místo vody. Nebo do ní přidejte svou oblíbenou bylinku a můžete mít k hlavnímu jídlu hned jednoduchou polévku.
  • Mahá kořeni nám usnadní trávení tohoto sytého jídla.
  • Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít. 
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice
Klíčové slovo Brynza, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru