Halušky se zelím a brynzou
Halušky jsou slovenským národním jídlem, ale jsou oblíbené i v naší kuchyni.Tento recept je unikátní v tom, že v něm použijete vařené i syrové brambory. Vařené brambory dodají haluškám jemnost a měkkost a syrové brambory dodají střapatý vzhled a svěžest.Mahá koření, které použijeme na přípravu zelí, usnadní trávení tohoto vynikajícího jídla.
Ingredience
Halušky
- 50 g mouky celozrnné
- 200 g mouky hladké
- 300 g oloupaných uvařených brambor
- 300 g oloupaných syrových brambor
- 8 g soli
Zelí dušené
- 1 g celého kmínu
- 60 ml oleje
- 170 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 500 g hlávkového zelí
- 200 g kysaného zelí
- 4 g soli solíme opatrně podle toho, jak slané je kysané zelí
- 1 špetka mletého pepře
Dohotovení
- 200 g brynzy
- 200 g zakysané smetany
Instrukce
Halušky
- Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a přes sítko z nich necháme odkapat vodu.
- Uvařené brambory rozmačkáme, nebo nastrouháme na struhadle.
- Brambory smícháme s moukou a solí a vypracujeme tužší těsto. Mouku přidáváme k nastrouhaným bramborům postupně, abychom dosáhli správnou hustotu.
- Těsto by mělo mít takovou hustotu, aby se s ním dobře pracovalo.
- Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.
- Kousek těsta vhodíme do vařící vody a vyzkoušíme, zda se nerozvaří.
- Halušky vaříme na etapy, vždy jen takové množství, aby mohly ve vodě volně plavat.
- Těsto pasírujeme do vody přes síto na halušky, nebo těsto dáme na prkénko a nožem oddělujeme do vařící vody přibližně stejné kousky.
- Halušky vaříme do doby než vyplavou na povrch – 4-5 minut. Občas je promícháme, aby se nám neslepily.
- Po vyndání z vody halušky krátce propláchneme pod studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.
Zelí
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
- Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme hlávkové zelí a orestujeme.
- Přidáme kysané zelí, mletý pepř, sůl a ještě chvíli restujeme. Podle potřeby podlijeme vývarem, aby bylo zelí šťavnaté.
Příprava brynzy
- Brynzu vymícháme dohladka se smetanou.
Dohotovení
- Halušky smícháme s brynzou a zelím.
Poznámky
- Skvělé je podávat tyto halušky s cibulkou usmaženou dozlatova.
- Po dovaření halušek vodu určitě nevylévejte. Můžete jí využít do jakékoliv polévky na místo vody. Nebo do ní přidejte svou oblíbenou bylinku a můžete mít k hlavnímu jídlu hned jednoduchou polévku.
- Mahá kořeni nám usnadní trávení tohoto sytého jídla.
- Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.