Květákový mozeček

    Můžete sdílet na:
    Klasické jídlo, které se tradičně připravuje s vajíčkama. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky. Důležité je, dát si záležet a osmahnout cibulku dozlatova.
    Kuchyně Bezlepku, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Květák vařený

    • 500 g očištěného květáku
    • sůl

    Hraška

    • 1 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 g oleje nebo másla
    • 80 g očištěné cibule
    • 5 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 40 g Hrašky na zahušťování
    • 300 ml vývaru nebo vody Můžeme použít vývar z vařeného květáku.
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 2 g soli
    • nadrobno nakrájená jarní cibulka

    Instrukce
     

    Květák

    • Očištěný květák rozebereme na větší růžičky.
    • Růžičky květáku uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
    • Uvařený květák scedíme a rozsekáme na menší kousky.

    Bešamel

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
    • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.

    Dohotovení

    • Kousky květáku vmícháme do hotového bešamelu.
    • Zdobíme drobně nakrájenou cibulkou.

    Podávání

    • Podáváme s vařenými brambory či pečivem a zeleninovým salátem.
    • Pokud chceme mít pokrm sytější posypeme na talíři strouhaným sýrem nebo uzeným tofu.

    Poznámky

    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Alergeny: 10 Hořčice.
    Klíčové slovo Bešamel, Hraška, Hraška na zahušťování, Květák, Květákový mozeček, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: