Lečo s Cerií (tofu)

    Můžete sdílet na:
    Tradičně se lečo připravuje z paprik, rajčat a míchaných vajíček. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky a klasickou klobásu kostičkami opečené Cerie či tofu.
    S hraškovým bešamelem připravíme lečo krémové, hebké a šťavnaté. Takové lečo potěší celou rodinu. Opět máme šanci úspěšně včlenit luštěniny do našeho jídelníčku, aniž by kdo protestoval.
    Kuchyně Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Zelenina – restování

    • 300 g čerstvých paprik
    • 300 g rajčat V zimě můžeme použít nakládaná rajčata.
    • 20 ml oleje
    • 1 g cukru
    • 4 g soli

    Hraška bešamel

    • 1 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 20 ml oleje
    • 100 g očištěné cibule
    • 10 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 2 g sladké uzené papriky
    • 60 g Hrašky na zahušťování
    • 450 ml vývaru nebo vody
    • 4 g soli

    Pečená Cerie (tofu)

    • 280 g uvařené Cerie či uzeného tofu Odkaz na recept na Cerii najdete dole pod receptem.
    • 40 ml oleje
    • 80 ml vývaru
    • 10 g třeného česneku
    • 20 g sójové omáčky

    Instrukce
     

    Zelenina – restovaná

    • Zeleninu očistíme, rajčata nakrájíme na kostky a papriku na nudličky.
    • Na oleji orestujeme rajčata a papriky.
    • Přidáme cukr a sůl. Pokud zelenina pustila velké množství vody, vodu vydusíme, aby výsledný pokrm nebyl řídký.

    Bešamel s Hraškou a s cibulkou.

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
    • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování, sladkou papriku a mícháme vše dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vodou či vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Nakonec do hotového bešamelu vmícháme restovanou zeleninu.

    Úprava Cerie (tofu)

    • Uvařenou Cerii (tofu) nakrájíme na kostky.
    • Cerii (tofu) opečeme na oleji.
    • Smícháme vývar, třený česnek, sójovou omáčku a směsí zalijeme opečenou Cerii (tofu).

    Servírování

    • Na talíř dáme nejprve lečo, které posypme křupavou Cerií. Podáváme s pečivem, vařenými bramborami, či těstovinami.

    Poznámky

    Recept na uvařenou Cerii najdete zde.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Bílkoviny, Fitness, Hraška, Hraška na zahušťování, Lečo, Mahá koření, Papriky, Rajčata, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: