Lečo s Cerií (tofu)
Tradičně se lečo připravuje z paprik, rajčat a míchaných vajíček. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky a klasickou klobásu kostičkami opečené Cerie či tofu. S hraškovým bešamelem připravíme lečo krémové, hebké a šťavnaté. Takové lečo potěší celou rodinu. Opět máme šanci úspěšně včlenit luštěniny do našeho jídelníčku, aniž by kdo protestoval.
Ingredience
Zelenina – restování
- 300 g čerstvých paprik
- 300 g rajčat V zimě můžeme použít nakládaná rajčata.
- 20 ml oleje
- 1 g cukru
- 4 g soli
Hraška bešamel
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g sladké uzené papriky
- 60 g Hrašky na zahušťování
- 450 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
Pečená Cerie (tofu)
- 280 g uvařené Cerie či uzeného tofu Odkaz na recept na Cerii najdete dole pod receptem.
- 40 ml oleje
- 80 ml vývaru
- 10 g třeného česneku
- 20 g sójové omáčky
Instrukce
Zelenina – restovaná
- Zeleninu očistíme, rajčata nakrájíme na kostky a papriku na nudličky.
- Na oleji orestujeme rajčata a papriky.
- Přidáme cukr a sůl. Pokud zelenina pustila velké množství vody, vodu vydusíme, aby výsledný pokrm nebyl řídký.
Bešamel s Hraškou a s cibulkou.
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování, sladkou papriku a mícháme vše dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vodou či vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Nakonec do hotového bešamelu vmícháme restovanou zeleninu.
Úprava Cerie (tofu)
- Uvařenou Cerii (tofu) nakrájíme na kostky.
- Cerii (tofu) opečeme na oleji.
- Smícháme vývar, třený česnek, sójovou omáčku a směsí zalijeme opečenou Cerii (tofu).
Servírování
- Na talíř dáme nejprve lečo, které posypme křupavou Cerií. Podáváme s pečivem, vařenými bramborami, či těstovinami.
Poznámky
Recept na uvařenou Cerii najdete zde.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!