Žampiónový (hlívový) Stroganoff

Ing. Eliška Škvařilová
Kousky opečených žampionů podávané ve smetanové omáčce, hebké a svěží. Je to opravdová lahůdka pro milovníky jídel z hub.
Tím, že omáčka je zahuštěná Hraškou nic neubereme na chuti, ale přidáme na výživnosti.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Hlíva ústřičná

  • 600 g žampiónů (hlívy ústřičné) Lze použít i jiné houby.
  • 50 ml oleje
  • sůl

Omáčka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 40 g očištěné mrkve
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 45 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vývaru nebo vody Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným mlékem či smetanou
  • 4 g soli
  • 12 ml octa
  • 110 g sušeného sójového mléka

Instrukce
 

Žampión – restování

  • Žampióny nakrájíme na čtvrtky.
  • Kousky orestujeme na oleji.
  • Nakonec osolíme.
  • Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.

Omáčka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev. Zvolna restujeme.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř.
  • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vodou a osolíme.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vmícháme ocet a sušené sójové mléko.
  • Necháme přejít varem.
  • Vmícháme orestované žampiony.

Poznámky

Stroganoff podáváme obvykle s rýží.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hlíva, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Stroganoff, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru