Tisk
Majonéza
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Hraškový základ na majonézu
- 150 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody Můžeme použít vývar
- 4 g soli
Nachucení
- 380 g okurkového láku
- 75 g hořčice
- 1 špetka cukru
Instrukce
- Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec rozmixujeme do hladka.
- Necháme vychladnout.
Dohotovení
- Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, okurkový lák.
- Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a okurkovým lákem.
- Necháme odležet v chladnu.
Poznámky
Majonézu doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
Například s obalovaným květákem, cuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Majonéza je salát? (viz POZNÁMKY).
Mockrát Vám děkujeme za upozornění na tuto chybu. Jdu ji hned napravit!