Fazolová polévka na kyselo

    Můžete sdílet na:
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Fazole

    • 60 g fazolí
    • voda
    • 2 Ks nového koření
    • 1 ks bobkového listu

    Polévka

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 20 ml oleje
    • 80 g očištěné cibule
    • 40 g očištěné mrkve
    • 80 g brambor
    • 5 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 g cukru
    • 26 g Hrašky na zahušťování
    • 920 ml vývaru nebo vody
    • 8 g soli
    • špetka kurkumy
    • 8 ml octa
    • 35 g sušeného sójového mléko

    Instrukce
     

    Fazole

    • Fazole přes noc namočíme do studené vody. 
    • Ráno vodu slijeme a fazole uvaříme v čisté vodě do měkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.
    • Vývar z fazolí použijeme na přípravu polévky.

    Polévka

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme ocet a sušené sójové mléko.

    Dohotovení

    • Do hotové polévky přidáme uvařené fazole a necháme ji přejít varem.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Fazole, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: