Kulajda

    Můžete sdílet na:
    Houby, kopr a brambory to je klasická kulajda. Naše polévka je zahuštěná Hraškou. Kromě krémové hustoty a lahodné chuti nás okouzlí i vysokou výživnou hodnotou. A tak se tato oblíbená polévka bezesporu posune ve vašem jídelníčku na významné místo.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Calories

    Ingredience
      

    • 200 g lesních hub či žampionů
    • ½ lžičky celého kmínu
    • 2 lžíce oleje nebo másla
    • 1 střední očištěná cibule
    • 1 velká očištěná brambora
    • ½ lžičky Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • bobkový list
    • 1 lžíce Hrašky na zahušťování
    • 1 l vývaru nebo vody
    • sůl
    • 2 lžičky octu / citronové šťávy podle chuti
    • 60 ml smetany případně rostlinné smetany
    • kopr

    Instrukce
     

    Polévka

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme MAHÁ koření, mletý pepř, nakrájené brambory, nakrájené houby a vše krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme ocet, smetanu a nadrobno nakrájený kopr.
    • Houby si můžeme podusit zvlášť na másle a vkládat je do hotové polévky.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 7 mléko, 10 hořčice
    Klíčové slovo Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Kopr, Kulajda, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    1 Komentář
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments