Lečo pomazánka

    Na přípravu pomazánek není nutné používat jen tvaroh, pomazánkové máslo či strouhaný sýr. Hraškový základ máme vždy po ruce. Zahustíme s ním polévky i omáčky, ale můžeme ho použít i na přípravu pomazánky. Připravíme si základ na lečo, smícháme s vyšlehanou uvařenou Hraškou a skvělá pomazánka je na světě.
    Kuchyně Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Zelenina – restování

    • 20 ml oleje
    • 100 g očištěné cibule
    • 10 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 200 g rajčat v zimně můžeme použít nakládané rajčata
    • 200 g čerstvých paprik
    • 1 g cukru
    • 2 g soli
    • 2 g sladké uzené papriky

    Příprava hraškového másla

    • 100 ml oleje
    • 3 g Mahá koření
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vývaru nebo vody
    • 5 g soli
    • 30 g jarní cibulky

    Instrukce
     

    Zelenina – restovaná

    • Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, sladkou papriku a krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme nadrobno nakrájenou papriku a orestujeme.
    • Přidáme nakrájená rajčata, cukr, sůl a pomalu dusíme, až je směs bez zbytečné šťávy.
    • Rajčata je možné před použitím sloupnout, anebo rozmixovat.
    • Hotovou zeleninu necháme vychladnout.

    Příprava hraškového másla

    • Na oleji krátce orestujeme Mahá koření. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vodou či vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Necháme vychladnout.
    • Po vychladnutí důkladně rozmixujeme ručním mixérem na hladký krém.

    Ochucení pomazánky

    • Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a vmícháme i s podušenou zeleninou a hořčicí do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dosolíme.
    • Pokud chceme mít pomazánku hladkou, nakonec ji rozmixujeme.

    Poznámky

    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat.
    Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
    Alergeny: 10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Fitness, Hraška, Hraška na zahušťování, Lečo, Mahá koření, Papriky, Pomazánka, Rajčata, Slané, Svařina, Výlet, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!