Svíčková omáčka

    Můžete sdílet na:
    Jídla zahuštěná Hraškou se nikdy neomrzí, protože kromě výtečné chuti získá naše tělo i potřebnou výživu. I tradiční svíčková omáčka připravená bez použití masa a zahuštěná Hraškou je neodolatelná..
    Svíčková omáčka patří k českým tradičním svátečním jídlům, ale my ji podáváme s opečeným plátkem Cerie nebo tofu ve vegetariánské verzi. Příznivci klasické české kuchyně si hladí bříška.
    Kuchyně Bezlepku, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    • 1 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 50 g celeru
    • 50 g mrkve
    • 100 g očištěné cibule
    • 1 g Mahá koření
    • 12 g plnotučné hořčice
    • 2 g cukru
    • 40 g Hrašky na zahušťování
    • 500 ml vývaru nebo vody
    • 6 g soli
    • 1 ks bobkového listu
    • 1 ks nového koření
    • 2 ks celého pepře
    • 1 špetka tymiánu
    • 20 g bio citronu
    • 8 g citronové šťávy nebo octa
    • 50 g sušeného sójového mléka Můžeme použít jakoukoli smetanu

    Instrukce
     

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhaný celer a mrkev.
    • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli a zvolna restujeme do zlatova.
    • Přidáme Mahá koření, cukr, plnotučnou hořčici a orestujeme.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, důkladně omytý citrón nakrájený na plátky a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Před koncem varu vyndáme bobkový list, nové koření, celý pepř a plátky citrónu. Přidáme ocet a sušené sójové mléko a opět krátce povaříme.
    • Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.

    Poznámky

    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny
    Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Omáčka, Slané, Svíčková, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: