Francouzské brambory

    Můžete sdílet na:
    Tento recept na francouzské brambory je ideální pro diabetiky a vegetariány. Na rozdíl od tradičních receptů jsme použili Hrašku na zahušťování, která nejen zvyšuje výživovou hodnotu jídla, ale i dodává lahodnou chuť. Bešamel z Hrašky v kombinaci s restovanou zeleninou a kořením Mahá vytváří harmonický a chutný pokrm, který si oblíbíte. Navíc, pokud použijete tofu, mohou si tento pokrm vychutnat i vegani. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám chutnalo!
    Kuchyně Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Brambory vařené

    • 1020 g očištěných brambor
    • 12 g soli
    • 2 g celého kmínu
    • voda

    Hraška bešamel

    Zelenina restovaná

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 120 g očištěné cibule
    • 7 g česneku
    • 60 g rajčat
    • 1 g soli
    • 80 g sýra nebo tofu
    • 3 g libečku
    • 2 g petrželové natě

    Dohotovení

    • olej na vymazání
    • 120 g strouhaného sýru

    Instrukce
     

    Brambory vařené

    • Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě s kmínem do poloměkka.
    • Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.

    Hraškový bešamel

    • Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme odměřenou vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

    Zelenina restovaná

    • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli. Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
    • Přidáme, třený česnek a mletý pepř. Krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
    • Osolíme, přidáme nastrouhané tofu / sýr, libeček, petrželovou nať a promícháme.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 °C.
    • Zeleninu, brambory, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
    • Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
    • Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené brambory.
    • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

    Poznámky

    Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
    Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
    Alergeny:   7 mléko, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Brambory, Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments