Jarní bylinky v kuchyni

    Můžete sdílet na:

    Sluneční paprsky konečně prohřály zemi a příroda se začíná probouzet. Mezi prvními posly jara se v trávě objevují bylinky, které mohou obohatit nejen náš jídelníček, ale i náš každodenní život. Jarní bylinky v kuchyni jsou skvělým způsobem, jak dodat pokrmům svěžest, chuť a spoustu vitamínů. Tyto rostlinky, často přehlížené, jsou plné života a energie – a právě teď je jejich čas.

    V dnešní době jsme zvyklí hodnotit potraviny především podle čísel – množství vitamínů, minerálů a dalších živin, které lze jednoduše změřit v laboratorních tabulkách. Ale jarní bylinky v sobě nesou ještě něco víc. Mají svou jedinečnou sílu, kterou nelze tak snadno změřit – sílu přírody, která nás po dlouhé zimě dokáže doslova nakopnout a osvěžit.

    Jak krásně píše Otomar Dvořák ve své knize Magická kuchařka – Čarování v kuchyni, bylinky nejsou jen o výživových hodnotách. Jsou o propojení s přírodou, o radosti z jednoduchosti a o poznání, že i zdánlivě obyčejné rostlinky mohou být malým zázrakem.

    …Jarní zeleň má v sobě ještě další energii, kterou už nelze vyjádřit chemickým rozborem. Jen se podívejme na tu úžasnou sílu, s jakou křehký stonek dokáže prorazit ztvrdlou hlínou, kamením nebo dokonce betonovým chodníčkem či uválcovaným asfaltem cesty. Později už svou energii věnuje květům a plodům, ale v časném jaru je ještě každý lísteček obalen zvláštní aurou…

    Bylinky nám předávají právě tuto sílu, kterou v sobě určitě nemá zelenina zakoupená v supermarketech.

    Brzy zjara vyráží na povrch mladá kopřiva, popenec, mladé lístky pampelišek, sedmikráska, fialka, jetel, jitrocel, ptačinec žabinec a oblíbený medvědí česnek. Přidejte je do svého jídelníčku a objevte jejich kouzlo na vlastní kůži.

    Pravidla sběru jarních bylinek

    Sbírejte na čistých místech – Vyhněte se rušným cestám, průmyslovým oblastem a místům, která mohou být znečištěná.
    Vybírejte mladé rostlinky – Nejvíce živin, chuti a síly mají mladé lístky a výhonky.
    Respektujte přírodu – Netrhejte celou rostlinu, sbírejte jen to, co využijete, a nechte část bylinek růst pro další generace.

    Jak maximálně využít jarní bylinky v kuchyni: Tipy a inspirace

    Bylinkový čaj: Z mladých lístků a květů (například sedmikrásek, fialek nebo meduňky) si připravte čaj. Stačí zalít horkou vodou a nechat pár minut louhovat. Vyzkoušejte ho připravit i s naším Mahá kořením. Dodá čaji jemnou chut a hlavně pomůže nastartovat vaše trávení. Můžete vyzkoušet i náš čaj s agávovým sirupem a citronem.
    Smoothie plné zdraví: Rozmixujte bylinky jako kopřivu, medvědí česnek nebo máta s ovocem do osvěžujícího smoothie.
    Do salátů: Přidejte sedmikrásky, fialky nebo nasekané bylinky do zeleninových i ovocných salátů. Vypadají krásně a dodají jídlu svěží chuť.
    Posypka na všechno: Nasekané bylinky můžete sypat prakticky na cokoliv – do polévek, na těstoviny, rýži, brambory, nebo i na obyčejný chléb s máslem či pomazánkou.
    Přísady do pokrmů: Přidávejte bylinky do nádivek, náplní, karbanátků, pomazánek nebo domácího pečiva.
    Domácí pesto: Vyrobte si vlastní pesto z medvědího česneku, kopřiv nebo rukoly. Stačí je rozmixovat s olejem, oříšky, sýrem a česnekem.
    Sušení a skladování: Přebytečné bylinky usušte a využijte do domácích čajových směsí nebo jako základ pro bylinkové soli.
    Mražení: Nasekané kopřivy nebo medvědí česnek můžete zamrazit a používat je po celý rok třeba do polévek nebo omáček.
    Bylinkové soli a oleje – Smíchejte čerstvé bylinky se solí nebo je naložte do olivového oleje. Tak si jejich chuť uchováte na dlouho.

    Recepty s bylinkami:

    Pokud naše rodiny nejsou zvyklé na osobitou chuť bylinek, přidáváme je do jídla v malém množství. Dobře jejich chuť překryje špenát, proto je to velmi dobré spojení: bylinky a špenát.

    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments