Jarní bylinky v kuchyni
Sluneční paprsky konečně prohřály zemi a příroda se začíná probouzet. Mezi prvními posly jara se v trávě objevují bylinky, které mohou obohatit nejen náš jídelníček, ale i náš každodenní život. Jarní bylinky v kuchyni jsou skvělým způsobem, jak dodat pokrmům svěžest, chuť a spoustu vitamínů. Tyto rostlinky, často přehlížené, jsou plné života a energie – a právě teď je jejich čas.
V dnešní době jsme zvyklí hodnotit potraviny především podle čísel – množství vitamínů, minerálů a dalších živin, které lze jednoduše změřit v laboratorních tabulkách. Ale jarní bylinky v sobě nesou ještě něco víc. Mají svou jedinečnou sílu, kterou nelze tak snadno změřit – sílu přírody, která nás po dlouhé zimě dokáže doslova nakopnout a osvěžit.
Jak krásně píše Otomar Dvořák ve své knize Magická kuchařka – Čarování v kuchyni, bylinky nejsou jen o výživových hodnotách. Jsou o propojení s přírodou, o radosti z jednoduchosti a o poznání, že i zdánlivě obyčejné rostlinky mohou být malým zázrakem.
Bylinky nám předávají právě tuto sílu, kterou v sobě určitě nemá zelenina zakoupená v supermarketech.
Brzy zjara vyráží na povrch mladá kopřiva, popenec, mladé lístky pampelišek, sedmikráska, fialka, jetel, jitrocel, ptačinec žabinec a oblíbený medvědí česnek. Přidejte je do svého jídelníčku a objevte jejich kouzlo na vlastní kůži.
Pravidla sběru jarních bylinek
Sbírejte na čistých místech – Vyhněte se rušným cestám, průmyslovým oblastem a místům, která mohou být znečištěná.
Vybírejte mladé rostlinky – Nejvíce živin, chuti a síly mají mladé lístky a výhonky.
Respektujte přírodu – Netrhejte celou rostlinu, sbírejte jen to, co využijete, a nechte část bylinek růst pro další generace.
Jak maximálně využít jarní bylinky v kuchyni: Tipy a inspirace
Smoothie plné zdraví: Rozmixujte bylinky jako kopřivu, medvědí česnek nebo máta s ovocem do osvěžujícího smoothie.
Do salátů: Přidejte sedmikrásky, fialky nebo nasekané bylinky do zeleninových i ovocných salátů. Vypadají krásně a dodají jídlu svěží chuť.
Posypka na všechno: Nasekané bylinky můžete sypat prakticky na cokoliv – do polévek, na těstoviny, rýži, brambory, nebo i na obyčejný chléb s máslem či pomazánkou.
Přísady do pokrmů: Přidávejte bylinky do nádivek, náplní, karbanátků, pomazánek nebo domácího pečiva.
Domácí pesto: Vyrobte si vlastní pesto z medvědího česneku, kopřiv nebo rukoly. Stačí je rozmixovat s olejem, oříšky, sýrem a česnekem.
Sušení a skladování: Přebytečné bylinky usušte a využijte do domácích čajových směsí nebo jako základ pro bylinkové soli.
Mražení: Nasekané kopřivy nebo medvědí česnek můžete zamrazit a používat je po celý rok třeba do polévek nebo omáček.
Bylinkové soli a oleje – Smíchejte čerstvé bylinky se solí nebo je naložte do olivového oleje. Tak si jejich chuť uchováte na dlouho.
Recepty s bylinkami:
Pokud naše rodiny nejsou zvyklé na osobitou chuť bylinek, přidáváme je do jídla v malém množství. Dobře jejich chuť překryje špenát, proto je to velmi dobré spojení: bylinky a špenát.