Makové linecké
Recept na vánoční cukroví, které vás překvapí svojo lahodnou a vyváženou chutí.
Ingredience
Těsto
- 150 g celozrnné mouky
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 25 g Hraškay Vanilka
- 150 g máku
- 300 g másla pro vegan variantu máslo od značky Alsan
- 1 lžíce citronové šťávy
- 12 g vanilkového aroma
- voda / mléko (rostlinné) dle potřeby
Dohotovení
- oblibená marmeláda / povidla
Instrukce
Příprava těsta
- Zkontrolujeme, jestli není mák hořký.
- Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
- Máslo rozpustíme a spolu s citronovou šťávou přidáme do suché směsi.
- Ze všech surovin vypracujeme těsto.
- Po vypracovaní těsta zkusíme kousek upéct, abychom si zkontrolovali, že není potřeba přidat ani vodu ani mouku.
- Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
- Nejdříve kousek těsta vyválíme a vyzkoušíme upečením, zda má dobrou konzistenci.
- Pak zkontrolujeme a podle potřeby dopečeme.
- Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
- Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.
Dohotovení
- Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou, nebo povidlím.
- Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.
Poznámky
- Těsto odležením změní svou konzistenci, a to díky vyššímu obsahu celozrnné mouky. Proto je lepší udělat těsto při zadělávání trošku řidší než běžně děláte.
- My jsme toto makové cukroví zdobili citonovou polevou a sušenými bylinkami. Pokud byste chtěli, tak se můžete podívat na náš článek o zdobení vánočního cukroví bez chemie.
Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:

