Koláč s jablky
Ingredience
- 8 g sušeného droždí
- 40 g krupicového cukru
- 150 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
- 25 g sušeného sójového mléka
- 140 g hrubé mouky
- 140 g celozrnné mouky
- 4 g Hrašky Vanilka
- 1 g soli
- 4 g citronové kůry z bio citronu
- 20 g slunečnicového oleje
Náplň jablečná
- 500 g jablek
- 50 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů Můžeme použít jiné ořechy.
- skořice
Instrukce
- Postup:
- Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
- Na pečení koláče si připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem, aby se koláč dobře vyklopil a vysypeme sekanými ořechy. Místo formy můžeme použít i keramickou mísu, nádobu z varného skla či pekáček přiměřené velikosti.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě část. Z každé poloviny vyválíme plát ve tvaru zapékací nádoby.
- Do vymazané formy vložíme připravenou placku, potřeme nádivkou, poté položíme druhou placku. Forma by měla být naplněná maximálně do dvou třetin, protože těsto nakyne a přetékalo by z formy.
- Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a koláč zvolna dopékáme.
- Propečení koláče kontrolujeme vpíchnutím špejle. Zůstane-li špejle suchá, beze zbytku těsta, koláč je hotov.
Náplň jablečná
- Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami, nasekanými ořechy a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.
Poznámky
Tento koláč můžeme připravit i s jinými druhy náplní. Vše zaleží na vaší fantazii.
Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!