Koláč s jablky

    Můžete sdílet na:
    Porce 1 koláč
    Kalorií

    Ingredience
      

    • 8 g sušeného droždí
    • 40 g krupicového cukru
    • 150 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
    • 25 g sušeného sójového mléka
    • 140 g hrubé mouky
    • 140 g celozrnné mouky
    • 4 g Hrašky Vanilka
    • 1 g soli
    • 4 g citronové kůry z bio citronu
    • 20 g slunečnicového oleje

    Náplň jablečná

    • 500 g jablek
    • 50 g rozinek
    • 50 g vlašských ořechů Můžeme použít jiné ořechy.
    • skořice

    Instrukce
     

    • Postup:
    • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
    • Na pečení koláče si připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem, aby se koláč dobře vyklopil a vysypeme sekanými ořechy. Místo formy můžeme použít i keramickou mísu, nádobu z varného skla či pekáček přiměřené velikosti.
    • Vykynuté těsto rozdělíme na dvě část. Z každé poloviny vyválíme plát ve tvaru zapékací nádoby.
    • Do vymazané formy vložíme připravenou placku, potřeme nádivkou, poté položíme druhou placku. Forma by měla být naplněná maximálně do dvou třetin, protože těsto nakyne a přetékalo by z formy.
    • Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
    • Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a koláč zvolna dopékáme.
    • Propečení koláče kontrolujeme vpíchnutím špejle. Zůstane-li špejle suchá, beze zbytku těsta, koláč je hotov.

    Náplň jablečná

    • Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami, nasekanými ořechy a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.

    Poznámky

    Tento koláč můžeme připravit i s jinými druhy náplní. Vše zaleží na vaší fantazii.
    Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
    Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Koláč, Kynuté, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: