Maková žemlovka se švestkama

    Můžete sdílet na:
    Žemlovka je tradiční český pokrm, když nám zbude sladké či jiné pečivo. Je výborná teplá i za studena.
    Mák a švestky v dokonalé kombinaci chuti a k tomu v žemlovce. Vyzkoušejte, je to neuvěřitelně dobré. Vejce jsme nahradili krémem z Hrašky Vanilka. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Krém z Hrašky Vanilka

    • 40 g Hrašky Vanilka
    • 100 g třtinového nebo krystalového cukru
    • 60 g sušeného sójového mléka
    • 600 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
    • 100 ml slunečnicového nebo kokosového oleje, másla
    • 120 g mletého máku

    Dohotovení

    • olej na vymazání plechu
    • 300 g veky nebo rohlíků nejlepé celozrnných
    • 500 g kompotovaných švestek nebo povidel

    Instrukce
     

    Krém

    • Ochutnáme, za mák není hořký.
    • Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
    • Místo sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
    • Vodu a olej přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
    • Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • 5 minut před koncem varu přidáme mletý mák a důkladně mícháme, protože krém bude mít tendenci se připalovat.
    • Je dobré mák důkladně provařit, protože varem změkne a je jemnější.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec krém důkladně rozmixujeme ponorným mixérem.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 – 180 °C.
    • Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
    • Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným krémem a poklademe vypeckovanými švestkami.
    • Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
    • Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 °C 20 minut. Čas upravíme podle výšky žemlovky.
    • Před podáváním necháme žemlovku15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí, neboť se jednotlivé suroviny lépe propojí.

    Poznámky

     
    .
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
    Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké, švestky, Vařené, Vegan, Zdravé vaření, Žemlovka
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: