Štědrovečerní koláč

    Můžete sdílet na:
    Porce 1 koláč
    Kalorií

    Ingredience
      

    • 16 g sušeného droždí
    • 80 g krupicového cukru
    • 300 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
    • 50 g sušeného sójového mléka
    • 280 g hrubé mouky
    • 280 g celozrnné mouky
    • 8 g Hrašky Vanilka
    • 2 g soli
    • 8 g citronové kůry z bio citronu
    • 40 ml slunečnicového oleje

    Náplň maková

    • 80 g máku
    • 20 g Hrašky Vanilka
    • 50 g cukru
    • skořice
    • badyán
    • hřebíček
    • 330 ml vody
    • 1 špetka soli

    Náplň povidlová

    • 140 g povidel
    • 1 špetka skořice
    • 1 špetka hřebíčku

    Náplň ořechová

    • 120 g ořechů
    • 6 g cukru
    • 70 ml vody nebo mléka

    Náplň jablečná

    • 500 g jablek
    • 50 g rozinek
    • skořice

    Náplň tvarohová

    • 250 g tvarohu
    • 50 g cukru
    • 10 g vanilkového pudingu
    • 1 ks vanilkového cukru
    • 1 špetka kurkumy
    • 1 špetka soli

    Instrukce
     

    • Postup:
    • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
    • Na pečení koláče si připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem, aby se koláč dobře vyklopil a vysypeme sekanými ořechy. Místo formy můžeme použít i keramickou mísu, nádobu z varného skla či pekáček přiměřené velikosti.
    • Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme plát o tloušťce 2 cm a podle dortové formy vykrojíme 5 kulatých placek. Placky neděláme silnější, protože by překryly chuť nádivek.
    • Do vymazané formy vložíme vykrojenou placku, potřeme nádivkou, pak položíme další placku a opět potřeme nádivkou. Tak pokračujeme, až prostřídáme všechny nádivky, nakonec překryjeme poslední plackou. Forma by měla být naplněná maximálně do dvou třetin, protože těsto nakyne a přetékalo by z formy.
    • Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
    • Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a koláč zvolna dopékáme.
    • Propečení koláče kontrolujeme vpíchnutím špejle. Zůstane-li špejle suchá, beze zbytku těsta, koláč je hotov.

    Příprava nádivek

    • Maková nádivka
    • Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou vanilka. tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
    • Mák pomeleme a promícháme.
    • Rozpustíme kokosový olej.
    • Knedlík na talíři posypeme mákem a přelijeme rozpuštěným kokosovým olejem.

    Náplň maková

    • Mák pomeleme.
    • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl smícháme dohromady.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme mletý mák a krátce povaříme.
    • Dochutíme citrónovou šťávou.
    • Nádivku necháme vychladnout.

    Náplň povidlová

    • Ingredience smícháme dohromady. jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.

    Náplň ořechová

    • Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.

    Náplň jablečná

    • Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.

    Náplň tvarohová

    • Všechny suroviny smícháme dohromady.

    Poznámky

    Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
    Zdravější příprava makové nádivky je, povaříme-li mletý mák s Hraškou vanilka. Získáme tak hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
    Klíčové slovo Hraška Vanilka, Jablka, Kynuté, Mák, Povidla, Sladké, Tvaroh, Vařené, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: