Makový cheesecake s jáhlovým korpusem

    Můžete sdílet na:
    Slavností dezert nebo zdravá večeře či svačina, tak můžeme hodnotit spojení jáhel, máku a Hrašky Vanilka. Ovoce dodá moučníku svěží chuť.
    Kalorií

    Ingredience
      

    Korpus

    • 150 g jáhlí
    • 600 ml vody
    • 100 g sušeného sójového mléka
    • 100 g cukru krystal nebo třtinového
    • 100 g kokosového nebo slunečnicového oleje nebo másla
    • přírodní vanilkové aroma

    Ovoce

    • 500 g ovoce dle sezóny nebo kompot

    Makový krém

    • 150 g Hrašky Vanilka
    • 150 g sušeného sójového mléka
    • 150 g cukru
    • 1 špetka soli
    • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
    • 900 ml vody se sušeným mlékem nebo mléka
    • 150 g máku

    Nachucení

    • 100 g čokolády na vaření – není nutné
    • rum dle chuti – není nutné

    Zdobení

    • 50 opražený mák
    • ovoce dle sezóny nebo kompot

    Instrukce
     

    Jáhlový korpus

    • Jáhly 3 x spaříme vroucí vodou. Toto je velmi důležité, neboť jáhly bývají žluklé a jídlo je pak hořké.
    • Vodu, spařené jáhly, cukr a olej přivedeme k varu a pak oheň ztlumíme.
    • Vmícháme sušené sójové mléko a zvolna vaříme pod pokličkou až jsou jáhly měkké a voda vyvařená.
    • Podle chuti vmícháme přírodní vanilkové aroma.
    • Dortovou formu o průměru 28 cm vytřeme tukem.
    • Na dno vymazané formy vylejeme uvařenou jáhlovou kaši.

    Makový krém

    • Mák ochutnáme, aby nebyl hořký.
    • V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru, mletého máku a soli.
    • Vodu a tuk přivedeme k varu.
    • Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným mlékem. Je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs. Vše přivedeme k varu a pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se kaše nepřipaluje.
    • Uvařený krém má lahodnou chuť, není hořký, ani není cítit po hrachu. Uvařený mák je jemný a dobře spojený s ostatním krémem.
    • Do horkého krému vmícháme podle chuti marmeládu, čokoládu či rum a důkladně vyšleháme na nadýchaný krém.
    • Důkladné šlehání je důležité, protože promění kaši v nadýchaný krém.

    Dokončení

    • Na korpus z jáhel poskládáme čerstvé nebo kompotované ovoce dle sezóny a zalejeme připraveným makovým krémem.
    • Mák na sucho opražíme.
    • Opraženým mákem posypeme povrch dortu a ozdobíme ovocem.
    • Necháme vychladnout a můžeme podávat.

    Poznámky

    Alergeny: 6 Sója
    Klíčové slovo Cheesecake, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    1 Komentář
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments