Tiramisu
Pravé italské tiramisu je velmi oblíbený dezert. Připravuje se z čerstvých vajec a mascarpone.Krém v našem receptu je připraven z Hrašky Vanilka, chuť je výtečná a výživové hodnoty vysoce přesahují tradiční zákusky.Tento moučník mizí pod rukama.
Ingredience
Korpus
- olej na vymazání plechu
- mouka na vymazání plechu
- 10 g Hrašky Vanilka
- 250 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 320 g polohrubé mouky
- 20 g mouky celozrnné
- 6 g prášku do pečiva
- 4 g sody na pečení
- 150 ml slunečnicového oleje
- 300 ml mléka, může být i rostlinné
Krém
- 200 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 100 g Hrašky Vanilka
- 100 g cukru
- 1 špetka soli
- 700 ml mléka, může být i rostlinné
- vanilkové aroma dle chuti
Dohotovení
- 100 ml silné kávy
- 20 ml rumu
Instrukce
Korpus
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Vymažeme dvě formy o průměru 28 cm tukem a vysypeme moukou do výšky 2 cm.
- Smícháme všechny suché suroviny.
- Kypřící prášek a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
- Přidáme odvážený olej a mléko. Vše důkladně promícháme.
- Hmotu nalijeme do připravených forem.
- Pečeme 20 minut při 160 °C.
- Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.
- Upečený korpus odstupuje od okraje plechu.
- Po propíchnutí špejlí, špejle zůstane suchá a bez zbytků těsta.
- Střed korpusu je zlatavý.
Krém
- V misce promícháme suché suroviny.
- Mléko a olej přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Přidáme vanilkové aroma.
- Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
- Šlehání je důležité, aby byl krém nadýcháný.
Dohotovení
- Vezme čistou formu stejné velikosti.
- Plát důkladně pokropíme šálkem silné kávy (50 ml) s rumem (10 ml).
- Navlhčený korpus zalijeme 3/4 horkého vyšlehaného krému asi 800 g.
- Přiklopíme druhým plátem korpusu a opět pokropíme šálkem silné kávy s rumem.
- Zbytek krému vylijeme na vrchní vrstvu a posypeme přes sítko kakaovým práškem.
- Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
- Po odstranění formy můžeme boky moučníku posypat sušenkovými drobečky.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!