Tiramisu

    Můžete sdílet na:
    Pravé italské tiramisu je velmi oblíbený dezert. Připravuje se z čerstvých vajec a mascarpone.
    Krém v našem receptu je připraven z Hrašky Vanilka, chuť je výtečná a výživové hodnoty vysoce přesahují tradiční zákusky.
    Tento moučník mizí pod rukama.
    Porce 0
    Kalorií

    Ingredience
      

    Korpus

    • olej na vymazání plechu
    • mouka na vymazání plechu
    • 10 g Hrašky Vanilka
    • 250 g třtinového cukru
    • 1 špetka soli
    • 320 g polohrubé mouky
    • 20 g mouky celozrnné
    • 6 g prášku do pečiva
    • 4 g sody na pečení
    • 150 ml slunečnicového oleje
    • 300 ml mléka, může být i rostlinné

    Krém

    • 200 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
    • 100 g Hrašky Vanilka
    • 100 g cukru
    • 1 špetka soli
    • 700 ml mléka, může být i rostlinné
    • vanilkové aroma dle chuti

    Dohotovení

    • 100 ml silné kávy
    • 20 ml rumu

    Instrukce
     

    Korpus

    • Troubu předehřejeme na 160 °C.
    • Vymažeme dvě formy o průměru 28 cm tukem a vysypeme moukou do výšky 2 cm.
    • Smícháme všechny suché suroviny.
    • Kypřící prášek a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
    • Přidáme odvážený olej a mléko. Vše důkladně promícháme.
    • Hmotu nalijeme do připravených forem.
    • Pečeme 20 minut při 160 °C.
    • Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.
    • Upečený korpus odstupuje od okraje plechu.
    • Po propíchnutí špejlí, špejle zůstane suchá a bez zbytků těsta.
    • Střed korpusu je zlatavý.

    Krém

    • V misce promícháme suché suroviny.
    • Mléko a olej přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Přidáme vanilkové aroma.
    • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
    • Šlehání je důležité, aby byl krém nadýcháný.

    Dohotovení

    • Vezme čistou formu stejné velikosti.
    • Plát důkladně pokropíme šálkem silné kávy (50 ml) s rumem (10 ml).
    • Navlhčený korpus zalijeme 3/4 horkého vyšlehaného krému asi 800 g.
    • Přiklopíme druhým plátem korpusu a opět pokropíme šálkem silné kávy s rumem.
    • Zbytek krému vylijeme na vrchní vrstvu a posypeme přes sítko kakaovým práškem.
    • Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
    • Po odstranění formy můžeme boky moučníku posypat sušenkovými drobečky.

    Poznámky

    Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója
    Klíčové slovo Dezert, Hraška, Káva, Sladké, Svačina, Tramisu, Zákusek
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: