Pomazánka s bylinkami
Ingredience
Hraškové máslo
- 150 ml slunečnicového oleje
- 5 g Mahá koření
- 3 g mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody Můžeme použít vývar.
- 5 g soli
Ochucení pomazánky
- 50 g nakládaných okurek
- 20 g plnotučné hořčice
- směs oblibených bylinek
- muškátový oříšek
Instrukce
Hraškové máslo
- Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Pomazánku důkladně rozmixujeme a necháme vychladnout.
Ochucení pomazánky
- Bylinky očistíme a rozmixujeme spolu s vyšlehaným hraškovým máslem.
- Přidáme jemně nakrájený nakládaný okurek, hořčici a vše promícháme.
- Bylinky můžeme do pomazánky přidat jen nakrájené na jemno, není nutné je vždy mixovat. Pokud nemáme žádné čerstvé bylinky po ruce, můžeme použít i bylinkové pesto.
- Podáváme na pečivu či topince.
Poznámky
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a bude se i méně připalovat.
Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Mahá koření v jídle dělá dobrou chuť a podporuje naše trávení.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.