Sladké pomazánky z Hrašky Vanilka

Sladké pomazánky z Hrašky Vanilka

Dobré a přitom zdravé dobroty

Pomazánky jsou důležitou součástí našeho jídelníčku.

Většinou připravujeme pomazánky slané, jsou oblíbené na snídani, na večeři či na výlet. Bývají i součástí slavnostního pohoštění. Každá rodina má svůj oblíbený recept.

Méně už se připravují sladké pomazánky. Většinou se pro jejich přípravu používá tvaroh, jogurt či krémový sýr, jakým je například Lučina.
My připravujeme sladké pomazánky z Hrašky Vanilka, které jsou po našlehání nadýchané jako obláček.
Příprava sladkého pomazánkového másla z Hrašky Vanilka je jednoduchá.
Uvaříme Hrašku Vanilka s jakýmkoli mlékem na hustou kaši, kterou následně důkladně vyšleháme.
Jednou z mnoha předností Hrašky je, že jednoduše umožňuje zařazovat do jídelníčku hrách, a tak navýšit pravidelný příjem luštěnin v našem jídelníčku. Ze všech stran slyšíme, že bychom měli jíst více luštěnin, že jsou velmi důležité pro naše zdraví. V praxi se však konzumace luštěnin zvyšuje velmi pomalu. Používání Hrašky v kuchyni je výhodné, protože vaříme, jak jsme zvyklí, jak naší rodině chutná, ale současně nenápadným způsobem zvyšujeme podíl luštěnin v jídelníčku.


Způsob vaření
Chuť a konzistence pokrmů z Hrašky velmi závisí na tom, jakým způsobem Hrašku vaříme.
Hrašku zalijeme vařícím mlékem nebo vodou či ji naopak vsypeme do horké tekutiny. Vždy musíme směs co nejrychleji prošlehat, aby se nevytvořily hrudky. Pokud to nestihneme, pomůžeme si ponorným mixérem, který odstraní všechny kousky.
Pak pokrm přivedeme k varu a následně ztlumíme.


Vaříme zvolna pod pokličkou, občas promícháme a zkontrolujeme, zda se pokrm nepřipaluje. Je důležité dodržet dobu vaření, která je 20 minut od začátku varu. Pak bude výsledná chuť lahodná, bez hořkosti a chuti po hrachu. Toto je rovněž záruka, že jídlo je dobře provařeno.
Je dobré si tuto zásadu osvojit, protože platí nejen pro Hrašku, ale pro jakoukoli mouku, která není instantní.
Správným provařováním mouky podporujeme naše trávení, zbytečně ho nezatěžujeme.
Množství tekutiny závisí na tom, jestli vaříme zvolna anebo zprudka. Při prudkém varu se tekutiny vyvaří více, pak je potřeba tekutinu přidat.

Výběr mléka

Sladké pomazánky připravujeme s mléka. Protože mléčná chuť jim dodává lahodnost a jemnost.
Výběr mléka zcela záleží na vaší volbě, vaší chuti a způsobu stravování. Je třeba počítat s tím, že každé mléko se při vaření chová trochu jinak. Je rozdíl, pokud použijeme obyčejné kravské mléko anebo mléko rostlinné. Při troše praxe zjistíme, jak s různým druhem mléka správně pracovat, abychom dosáhli požadovaného výsledku.

V našich receptech je mléko nahrazeno vodou a sušeným sójovým mlékem.

Jak
Hrašku Vanilku sladíme.
Výběr cukru a přírodních sladidel je rovněž velmi individuální.
V receptech používáme běžný cukr krystal anebo třtinový cukr.
Smícháme Hrašku Vanilka, cukr a sušené sójové mléko. Tím docílíme toho, že Hraška nebude hrudkovatět, dobře se rozmíchá a pokrmy budou hladší.
Pokud sladíme cukrem, je důležité přidat cukr do pokrmu již na začátku a vařit vše dohromady. A to ze dvou důvodů.


Dlouhým varem se stane sladká chuť intenzivnější, prohloubí se. K dosažení sladké chuti spotřebujeme tímto způsobem daleko méně cukru, než kdybychom cukr dávali do jídla až na konec.
Společným provařením s cukrem je pokrm lépe stravitelný, protože se všechny součásti provaří a přicházejí do našeho trávicího systému již zhomogenizované, což je pro trávení jednodušší.
Pokud ke slazení používáme přírodní sladidla a sirupy je třeba počítat s tím, že mají různou sladivost a mohou ovlivnit i výslednou konzistenci pokrmu.


Proč vaříme Hrašku Vanilku od začátku s tukem?
Tuk v jídlem je nositelem chuti, to platí i o sladkých pomazánkách. Navíc pomáhá pomazánky konzervovat. Praxe nám ukázala, že když vaříme, sladké hraškové máslo od začátku s tukem, výsledný základ je přirozeně tučnější, než když tuk přidáváme až na konec. Tomuto procesu se říká homogenizace. Důkladným provařením se všechny součásti propojí a výsledná chuť je lahodnější.

Skvělá sladká pochoutka pro děti.

Sladké pomazánky z Hrašky Vanilka

Ze sladkého hraškového základu připravíme našlehanou kakaovou a oříškovou Nutellu. Podobně jako Nutellu připravíme i Tvaroháček.
Vyzkoušejte a uvidíte, jak rychle budou misky prázdné.


Sladká a příjemně nakyslá je i Pomerančová pomazánka a lahodná Banánová pomazánka.
Část pomazánky můžeme zpracovat na sladký dezert Sladké kuličky z pomazánky.
Příprava je velmi jednoduchá. Do vyšlehané základní hraškové hmoty přidáme to, co máme po ruce a co máme rádi: strouhaný kokos, pomletý mák, nasekané oříšky, sušené ovoce či rozdrobené sušenky a podobně.
Do hmoty na dezert můžeme přidat svoji oblíbenou marmeládu, kakao, skořici či kardamom. Ze všech surovin vytvoříme hustější těsto, ze kterého tvarujete kuličky a ty následně obalíme v kokosu či mletých oříšcích. Kuličky je dobré před podáváním nechat chvíli uležet v chladnu.
Za vyzkoušení stojí Čokoládové koule či Kuličky plněné banánem.
Rozhodně platí, že zařazení Hrašky Vanilka do jídelníčku za to stojí.

Skvělá svačinka nejen pro naše nejmenší.

 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru