Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Zelí nakrájíme na co nejtenčí nudličky. Překrojíme je na půl.
Zelí prosolíme a minutu až dvě ho mačkáme. Necháme ho alespoň půl hodiny odležet. Zelí pustí šťávu a zkřehne.
Přebytečnou šťávu dáme pryč.
Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo.
Mrkev smícháme se zelím.
Dohotovení
Drobně nakrájenou cibuli zakapeme trochou oleje.
Kysané zelí překrájíme na drobnější kousky.
Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, připravenou cibuli, kysané zelí, zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
Podle potřeby dochutíme octem a okurkovým lákem.
Necháme alespoň hodinu odležet v chladnu.
Poznámky
Pokud nechceme tento salát hned podávat, tak vynecháme v receptu cibuli.Tento salát doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.Například s obalovaným květákem, cuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!