Knedlíky a omáčky v české kuchyni

Knedlíky a omáčky v české kuchyni

Knedlík je nevinný, omáčka za nic nemůže

„Výživový poradci hledají řešení mezi ANO a NE.
Správně položená otázka však zní: JAK?“.
Jaroslav Škvařil
odborník na výživu

Je škoda, že knedlíky a omáčky jsou ze současného jídelníčku vytlačovány, přestože jsou to jídla charakteristická pro českou kuchyni.
Mnozí současní zastánci zdravé výživy považují knedlíky a omáčky za nezdravá jídla, která přinášejí do těla hlavně kalorie.
Je důležité zamyslet se nad surovinami, ze kterých jsou připravovány. Pokud použijeme do knedlíků a na zahuštění omáček bílou mouku, pak bude nutriční hodnota těchto pokrmů opravdu velmi nízká. Stačí ale zaměnit suroviny a získáme kvalitní pokrmy.
Při přípravě knedlíků můžeme část bílé mouky nahradit moukou celozrnnou. Tím si knedlík zachová svoji nadýchanost a stane se chutnější a výživnější. Kdybychom na přípravu použili 100 % celozrnné mouky, knedlík by mohl být pro běžnou populaci příliš nezvyklý a těžký. Podobně i omáčky a guláše můžeme namísto běžně používané bílé mouky zahustit Hraškou, nebo rozmixovanými uvařenými obilovinami či luštěninami. Právě omáčky jsou ideální pokrm, do kterého můžeme „schovat“ mnoho zdravého a dobrého, aniž bychom „provokovali“ naše bližní. Hodně lidí má problémy s trávením, ale správně provařené omáčky jsou velmi dobře stravitelné.
Na takto připravených pokrmech si můžeme pochutnávat po celý rok. V jídle budeme mít hodně vlákniny, živin a bílkovin.
A právě Hraška nám umožňuje zdravěji vařit tradiční česká jídla.

Vyzkoušejte naše oblíbené recepty:

Moderní svíčková

Segedinský guláš s Cerií

Segedinský guláš s tofu

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru