Polévky vždy patřily na náš stůl. Zdravé a poctivě připravené polévky nasytily a potěšily. Polévky bychom z našeho jídelníčku neměli nikdy vynechávat. Dobrou polévku si můžeme dát nejenom k obědu, ale i ke snídani a k večeři.
Polévky představují pro naše tělo kvalitní tekutinu, jsou dobře stravitelné, rychle uvařené a mohou nahradit i hlavní jídlo.
Polévka nás dokáže zasytit, a přitom nedodá tělu tolik kalorií jako hlavní jídlo, zato ale spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny.
Polévky mají tu výhodu, že do nich můžeme přidávat zeleninu, luštěniny i netradiční obiloviny, které by jinak naši strávníci nepřijali. Pohanka, jáhly, kroupy a různé druhy luštěnin jsou v naší stravě velmi důležité, ale všeobecně se jí málo. Stojí za vyzkoušení přidávat je do polévek v malém množství, anebo je můžeme rozmixovat a použít na zahuštění. Často musí matky vynaložit veliký kus diplomacie a kuchařského umu, aby to bylo pro jejich rodinu přijatelné.
V tomto zápase o zdraví našich nejbližších je Hraška neuvěřitelný pomocník. Přináší do naší kuchyně hodně živin a bílkovin a navíc je bezlepková.
Při zahušťování Hraškou je důležité dodržet dobu potřebnou na provaření, tedy minimálně 20 minut. To je záruka, že získáme lahodný pokrm, který nebude cítit po hrachu. Naše polévky budou smetanově hladké a krémově zahuštěné.
Při vaření vždy pamatujeme na to, že do polévek, ale i do ostatního jídla, přidáváme po celý rok něco zeleného: petrželku, pórek atd. Obzvlášť na jaře je to důležité. Dají se využít mladé lístky kopřiv, medvědího česneku, pažitky a jiných bylinek, které nám pomáhají udržet naše tělo zdravé.
Kulajda
Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné
Koprová polévka
Polévka česnekový krém
Pórková polévka
Kedlubnová polévka kedlubňačka
Chřestová polévka
Hrstková polévka
Polévka z jarních bylinek
Polévka hráškový krém
Česnečka s Mahá kořením
Selská hrachová polévka se zeleninou
Mrkvový krém
Fazolová polévka na kyselo
Čočková polévka
Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou
Šoulet s cibulkou a sójovým párkem
Pučálka
Čočkový guláš
Máslové fazole v okurkové omáčce s těstovinami
Čočka na kyselo
Cizrna na paprice
Zeleninové muffiny -mini quiche
Lasagne bolognese
Špenátový nákyp – slaná žemlovka
Zapečená cuketa
Brambory v troubě s rajčaty, paprikou a sýrem
Zapečené brambory s hráškem a sýrem
Květák po toskánsku
Plněné kedlubny Cerií
Kedlubny plněné bešamelem z Hrašky s žampiony
Kedlubnové lasagne s Cerií
Chřestový nákyp
Kopřivový (špenátový) nákyp
Brokolicový nákyp s hraškovým bešamelem
Zapečené jáhly se špenátem
Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí
Francouzské brambory
Celerový nákyp
Gratinované – Zapečené brambory s cuketou
Halušky se zelím a brynzou
Plněná paprika
Špenátový nákyp – slaná žemlovka
Lečo s Cerií (tofu)
Cuketový guláš
Zapečená cuketa
Pečený květák s paprikovou omáčkou
Kedlubnové zelí
Cerie rýže Hanoi se žampiony a paprikou
Šuang-si z Cerie se žampiony a kapií
Bylinkový bulgur s Cerií
Brokolicový nákyp s hraškovým bešamelem
Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí
Obalovaná bedle v Hrašce
Zeleninový karbanátek z Cerie
Žampiónové placičky
Řízečky z Cerie
Holandský řízek z Cerie a sýru
Obalovaný špíz
Květákové placičky
Obalovaný kedluben v Hrašce
Obalovaná kopřiva v Hrašce
Obalovaný chřest v Hrašce
Zeleninové placičky s bylinkami
Obalovaný sýr v těstíčku z Hrašky
Smažené celerové a Mrkvové hranolky
Bramboráčky s kysaným zelím a Hraškou
Bramboráčky s Hraškou
Obalované brambory
Cukeťáky
Hrašenky
Čokoládové koule či kuličky s banánem
Vanilkový krém s bezinkovou šťávou
Bublanina plná ovoce
Banánová pomazánka
Nutela z Hrašky Vanilka
Rajčatová omáčka s kuličkami z Cerie
Kuličky z Cerie ve smetanové omáčce
Česnekový dresing
Pečený květák s paprikovou omáčkou
Boloňské špagety s Cerií
Znojemský guláš z Cerie, zahuštěný Hraškou.
Plzeňský guláš z Cerie, zahuštěný Hraškou
Svíčková omáčka
Guláš z hlívy ústřičné
Čočkový guláš
Máslové fazole v okurkové omáčce s těstovinami
Křenová omáčka
Bramborový salát s kysaným zelím a plátkem Cerie.
Majonéza z Hrašky
Wellness salát
Bramborový salát s nevšední majonézou z Hrašky
Houbová pomazánka
Pomazánka s bylinkami
Česnekový dresing
Lečo pomazánka
Pomazánka s medvědím česnekem
Koprový dresing
Majonéza z Hrašky
Hraškové máslo -Základ na pomazánky
Žampionová pomazánka
Tvarůžková pomazánka
Nivová pomazánka
Drožďová pomazánka
Pomazánka z vařené červené řepy
Pomazánka ze syrové červené řepy
Pomazánka z dušeného celeru a mrkve
Mrkvová pomazánka s celerem
Pomazánka s jarní cibulkou
Letní osvěžující nápoj s Mahá kořením
Cibulový čaj s tymiánem a Mahá kořením
Šťavnaté plátky z Cerie
Jak řešit přílišnou hubenost či nadváhu u vegetariánských dětí a co školní stravování?
Jak na vánoční cukroví bez vajec
Jak je to s živinami, vitamíny a minerály u vegetariánských dětí?
Vegetariánské dítě a kolektiv? A co zdravé pamlsky?
Co je Cerie?
Směry vegetariánství podobné a historie vegetariánství
Nápoje zlepšující trávení
Nedoceněné luštěniny v našem životě
Mahá koření a imunita
Křen v našem jídelníčku
Jak obarvit citronovou polevu na zdobení perníčků bez použití chemických barviv
Štědrovečerní dobroty s Hraškou
Strava v čase předvelikonočním
Sestavování jídelníčku
Strava dětí a Hraška
Hraška jako náhrada vajíček – kde všude můžeme můžeme použít Hrašku namísto vajíček.
Slané pomazánky a dresingy z hraškového másla.
Jídla z hrachu, čočky, fazolí, krup, pohanky a jáhel
Velikonoční týden
Pravidla pro očistnou kůru
Jídla z krup, pohanky a jáhel
Zapékání – gratinovaní
Autor čerpá nejen z vědeckých poznatků, ale především z vlastní praxe. Již třicet roků žije dle zásad výživy podporující zdraví a s celou rodinou jsou zaměřeni na vegetariánský způsob stravování. Jaroslav Škvařil je lektorem odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin a výživových směrů. Od roku 1990 se podílí na vymezení pojmu Ochranná strava a je autorem srovnávací teorie: Stupně stravovací úrovně a Stupně aktivní životosprávy.