Proč je důležité vařit s Hraškou.

Výhody spojení zeleniny a Hrašky

Je stále opakovanou pravdou, že by se luštěniny pro svoje výživové hodnoty měly pravidelně objevovat v našem jídelníčku. V dřívějších dobách, kdy maso bylo na stole maximálně 1x za týden a v některých chudých rodinách ani ne tak často, byly luštěniny – „maso chudých“, na stole to nejdůležitější. Neboť jsou ideálním zdrojem bílkovin, minerálů a vlákniny.

Dnes jsou luštěniny stravou lidí znalých, kteří chtějí to nejlepší pro svoje zdraví a dbají na to, aby přijímali stravu s vysokou nutriční hodnotou.

Mnoho lidí má problémy s trávením luštěnin, a proto se snaží luštěninám vyhnout. Jídla s Hraškou jsou však výjimečná vyšší stravitelností, neboť se Hraška připravuje z mletého odslupkovaného hrachu. Tato skutečnost významně usnadňuje trávení, bez zbytečného nadýmání.

Nezbytné je ovšem Hrašku důkladně povařit. Toto pravidlo platí pro všechny běžně používané mouky, pokud nejsou instantní. Bohužel v dnešní době tato zákonitost ustoupila v zapomnění. Pravidlo, které bylo pilířem v kuchyni našich babiček, je dnes považováno za něco zcela zbytečného, něco, co nás jen zdržuje a zatěžuje.

Opak je však pravdou. Obilná a luštěninová jídla jsou po dostatečné tepelné úpravě mnohem lépe stravitelná. Jejich konzumací naše tělo získá i více výživných látek a energie. Jídla zeleninová naopak zpracujeme co nejrychleji.

Svěží pokrm, který je plný chutí.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru