Celerový nákyp

Ing. Eliška Škvařilová
Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Vařená zelenina

  • 400 g celeru
  • 40 g mrkve
  • sůl

Hraška bešamel s cibulkou

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 60 g oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka chilli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 240 ml vývaru nebo vody
  • 4 g soli
  • 4 g citronové šťávy nebo octa

Dohotovení

  • 200 g sýru nebo tofu
  • tuk na pečení
  • petrželová nať

Instrukce
 

Zelenina

  • Očištěný celer a mrkev nakrájíme na kostky.
  • Zeleninu uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
  • Uvařenou zeleninu scedíme. Vývar můžeme použít na přípravu bešamelu.

Hraškový bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme MAHÁ koření, mletý pepř, chilli a vše krátce orestujeme.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme do bešamelu ocet / citronovou šťávu a krátce povaříme.
  • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

Zelenina

  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, cukr, nakrájenou mrkev, zelí a vše orestujeme.
  • Přidáme nakládaná rajčata, oregano, osolíme a orestujeme.
  • Přidáme hrášek a necháme ho rozmrazit.

Dohotovení

  • Sýr nebo tofu nastrouháme.
  • Smícháme celer a mrkev, uvařený bešamel a nastrouhaný sýr.
  • Směs klademe na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 160 °C.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny:  10 Hořčice
Klíčové slovo Celer, Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru