Cuketový guláš

    Můžete sdílet na:
    Guláš z cuket zahuštěný Hraškou splní všechny požadavky na vynikající výživné jídlo.
    V tradiční chuti guláše se pojí svěžest cukety a krémově hladká šťáva. Hraškový základ si uvaříme zvlášť a před koncem varu smícháme s podušenou cuketou. Při dodržení tohoto postupu příprava guláše nebude delší než obvykle. A navíc můžeme část bešamelu použít třeba na pomazánku.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Cuketa

    • 400 g cukety
    • 40 ml oleje
    • 4 g soli

    Guláš

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 140 g očištěné cibule
    • 10 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 špetka chilli
    • 6 g mleté sladké papriky
    • 50 g Hrašky na zahušťování
    • 700 ml vývaru nebo vody
    • 4 g soli
    • 150 g rajčat
    • 100 g čerstvých paprik
    • 1 špetka majoránky

    Instrukce
     

    Cuketa – restování

    • Cuketu nakrájíme na kousky, je-li slupka měkká, nemusíme ji loupat.
    • Kousky cukety orestujeme na oleji.
    • Nakonec osolíme.

    Guláš

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
    • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vody a osolíme.
    • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Vmícháme majoránku.

    Dohotovení

    • Rajčata nakrájíme na kostičky a papriku na nudličky.
    • Do hotového guláše přidáme orestovanou cuketu, nakrájená rajčata, papriku a guláš necháme přejít varem.

    Poznámky

    • Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme ale pozor, abychom koření nespálili.
    • Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
    • Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    • Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Bezlepku, Cuketa, Guláš, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: