Drožďová pomazánka

    Můžete sdílet na:
    Nezaměnitelná chuť droždí ve spojení s hraškovým máslem nám vnese do jídelníčku tradiční pomazánku s vysokou výživnou hodnotou.
    Běžně se drožďová pomazánka připravuje s vajíčkama. Hraškový základ je výtečná náhrada nejen pro ty, kteří vajíčka nechtějí, ale pro všechny kteří si chtějí pochutnat a jíst zdravěji.
    Porce 5 Porcí
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hraškové máslo

    • 100 ml slunečnicového oleje
    • 2 g Mahá koření
    • špetka mletého pepře
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
    • 5 g soli

    Příprava droždí

    • 50 ml oleje
    • 130 g cibule
    • 42 g droždí 1 kostka

    Ochucení pomazánky

    • 50 g nakládaných okurek
    • 25 g plnotučné hořčice
    • 20 g pažitky

    Instrukce
     

    Hraškové máslo

    • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Uvařený hraškový základ důkladně vyšleháme.

    Příprava droždí

    • Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji do zlatava.
    • Přidáme rozdrobené droždí a zvolna restujeme až se droždí rozpustí a začne vonět.

    Dohotovení pomazánky

    • Do vyšlehaného hraškového másla přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, nakládané okurky, orestované droždí a dobře promícháme. Podle potřeby dochutíme.

    Poznámky

    Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Droždí, Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: