Houbová smaženice

Houbová smaženice

Ing. Eliška Škvařilová
Klasické jídlo, které se tradičně připravuje s vajíčky. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky. Důležité je, dát si záležet a osmahnout cibulku dozlatova.
Kuchyně Bezlepku, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Příprava hud

  • 500 g hub co les dá, ale mohou být i žampiony či hlíva, když čerstvé houby nejsou po ruce
  • 50 g oleje
  • sůl

Připrava Hrašky

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 g oleje nebo másla
  • 80 g očištěné cibule
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 300 ml vývaru nebo vody Můžeme použít vývar z vařeného květáku.
  • 2 g soli
  • nadrobno nakrájená jarní cibulka nebo petrželka

Instrukce
 

Příprava hub

  • Očištěné houby nakrájíme na kousky a podusíme na oleji pod pokličkou.
  • Houby posolíme a dusíme zvolna, až je všechna voda z hub vydušená. Pokud jsou houby suché malinko je podlijeme vodou.

Příprava bešamelu z hrašky

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme zvolna do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.

Dohotovení

  • Podušené houby smícháme s hraškovým bešamelem.
  • Při podávání ozdobíme drobně nakrájenou cibulkou.

Podávání

  • Podáváme s vařenými brambory či pečivem a zeleninovým salátem.

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice.
Klíčové slovo Bešamel, Hlíva, Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Žampiony, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru