Jáhelníček s jablky a sušenýma švestkami

Ing. Eliška Škvařilová
Porce 4 porce

Ingredience
 
 

Jablka dušená

  • 40 g rozinek půl sáčku
  • 260 g jablek 2 velká
  • 50 g sušených švestek bez pecek
  • 40 ml citronové šťávy z jednoho citronu
  • mletá skořice

Jáhly dušené

  • 160 g jáhel
  • 800 ml vody Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
  • 120 g sušeného sójového mléka
  • 120 ml oleje
  • 1 špetka soli
  • 80 g Hrašky Vanilka
  • 80 g krystalového nebo třtinového cukru
  • 2 g přírodního vanilkového aroma
  • olej na vymazání plechu

Kokosová peřinka

  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 50 g krystalového cukru
  • 50 g sušeného sójového mléka

Instrukce
 

Jablka dušená

  • Rozinky spaříme.
  • Sušené švestky předem namočíme.
  • Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a krátce uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
  • Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.

Jáhly vařené s Hraškou

  • Jáhly 3 x spaříme horkou vodou, aby nebyly hořké. Toto je velmi důležité!
  • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
  • Jáhly zalijeme odměřeným množstvím horké vody a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme až jsou jáhly poloměkké.
  • Za stálého míchání do vroucích jáhel přidáme olej a vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme, abychom neměli žmolky.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až jsou
    jáhly měkké a Hraška dobře provařená.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Do hotových jáhel vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky, namočené sušené švestky, dušená jablka a promícháme.

Kokosová peřinka

  • Smícháme strouhaný kokos, cukr, tuk a sušené sojové mléko.

Dohotovení

  • Plech či formu vytřeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem.
  • Připravíme si kokosovou peřinku.
  • Uvařené jáhly s ovocem rozprostřeme na plech.
  • Můžeme postupovat rovněž i tak, že polovinu jáhel rozprostřeme na dno formy, pokryjeme připraveným ovocem a zakryjeme zbylou částí jáhel.
  • Nakonec jáhelníček rovnoměrně pokryjeme kokosovou peřinkou.
  • Pečeme v předehřáté troubě 20 minut při teplotě 160 °C. Doba pečení závisí od výšky jáhelníčku ve formě.

Poznámky

Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
Jáhly vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
Alergeny: 6 Sója
Klíčové slovo Hraška, Jablka, Nákyp, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru