Jáhelníček s jablky a sušenýma švestkami
Ingredience
Jablka dušená
- 40 g Rozinky půl sáčku
- 260 g Jablka 2 velká
- 50 g Sušené švestky bez pecek
- 40 ml Šťáva citronová z jednoho citronu
- Skořice mletá
Jáhly dušené
- 160 g Jáhly
- 800 ml Voda Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
- 120 g Sušené sójové mléko
- 120 g Olej
- 1 špetka Sůl
- 80 g Hraška Vanilka
- 80 g Cukr krystal/třtinový
- 2 g Přírodní vanilkové aroma
- Olej na vymazání plechu
Kokosová peřinka
- 100 g Kokos strouhaný
- 50 g Olej slunečnicový / kokosový
- 50 g Cukr krystal
- 50 g Sušené sojové mléko
Instrukce
Jablka dušená
- Rozinky spaříme.
- Sušené švestky předem namočíme.
- Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a krátce uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
- Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.
Jáhly vařené s Hraškou
- Jáhly 3 x spaříme horkou vodou, aby nebyly hořké. Toto je velmi důležité!
- Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
- Jáhly zalijeme odměřeným množstvím horké vody a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme až jsou jáhly poloměkké.
- Za stálého míchání do vroucích jáhel přidáme olej a vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme, abychom neměli žmolky.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až jsoujáhly měkké a Hraška dobře provařená.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Do hotových jáhel vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky, namočené sušené švestky, dušená jablka a promícháme.
Kokosová peřinka
- Smícháme strouhaný kokos, cukr, tuk a sušené sojové mléko.
Dohotovení
- Plech či formu vytřeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem.
- Připravíme si kokosovou peřinku.
- Uvařené jáhly s ovocem rozprostřeme na plech.
- Můžeme postupovat rovněž i tak, že polovinu jáhel rozprostřeme na dno formy, pokryjeme připraveným ovocem a zakryjeme zbylou částí jáhel.
- Nakonec jáhelníček rovnoměrně pokryjeme kokosovou peřinkou.
- Pečeme v předehřáté troubě 20 minut při teplotě 160 °C. Doba pečení závisí od výšky jáhelníčku ve formě.
Poznámky
Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
Jáhly vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!