Kedlubnové lasagne s Cerií

    Můžete sdílet na:
    Namísto klasických těstovin použijeme předvařené kedlubnové plátky, a tak jsou tyto lassagně navíc lehké a svěží.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hraška bešamel

    • 1 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vody nebo vývaru
    • 2 g soli
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 80 g sójového sušeného mléka

    Ceriové ragů

    • 40 ml oleje
    • 100 g očištěné cibule
    • 50 g mrkve
    • 20 g celeru
    • 1 g krystalového cukru
    • mletého černého pepře
    • 20 g třeného česneku
    • 500 g nakládaných nasekaných rajčat
    • 8 g soli
    • 250 g uvařené Cerie
    • bazalka

    Kedlubny

    • 500 g kedluben
    • 200 g sýru

    Instrukce
     

    Příprava kedluben

    • Kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
    • Plátky kedluben vložíme do vařící, osolené body a uvaříme do poloměkka.
      Kedlubny můžeme také uvařit v páře.
    • Kedlubny scedíme a necháme vychladnout. Vývar z kedluben můžeme použít na přípravu bešamelu.

    Bešamel z Hrašky

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Vmícháme sušené sójové mléko, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.

    Ceriové ragú

    • Uvařenou Cerii pomeleme.
    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
    • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, cukr a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme sekaná nakládaná rajčata, osolíme a krátce povaříme.
    • Přidáme pomletou Cerii, bazalku a krátce povaříme.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 °C.
    • Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu kedlubnových plátků. Potřeme vrstvou ceriového ragú a posypeme nastrouhaným sýrem.
    • Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
    • Předposlední vrstva jsou kedlubnové plátky a poslední vrstva je bešamel.
    • Lassagně pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lassagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
    • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

    Poznámky

    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. 
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    Alergeny:  6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kedluben, Lasagne, Mahá koření, Pečené, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: