Květák po toskánsku

    Můžete sdílet na:
    Zapečený květák se sušenými rajčaty, sýrem a bešamelem z Hrašky je neodolatelně chutný, svěží a přitom i výživný.
    Kuchyně Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Květák

    • 500 g květáku
    • 20 ml oleje
    • sůl

    Hraška bešamel

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 60 ml oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 50 g Hrašky na zahušťování
    • 400 ml vývaru nebo vody
    • 4 g soli
    • 4 g citronové šťávy – dle chuti

    Zelenina

    • 20 ml oleje
    • 100 g červené cibule
    • 100 g čerstvých rajčat
    • 50 g sušených rajčat
    • sůl

    Dohotovení

    • bazalka
    • 200 g sýru typu čedar
    • petrželová nať

    Instrukce
     

    Květák

    • Květák zbavíme listů, omyjeme a rozebereme na růžičky.
    • Troubu předehřejeme na 180 °C.
    • Růžičky květáku promícháme v míse s olejem a solí a dáme na plech.
    • Plech vložíme do trouby a pečeme 20 minut, až je květák měkký. Doba pečení je závislá na velikosti růžiček.
    • Na zapékání můžeme použít i květák uvařený ve vodě. Pečený květák dodává pokrmu výraznější chuť.

    Hraškový bešamel

    • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej a na něm orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a vše krátce orestujeme.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme do bešamelu citronovou šťávu.
    • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

    Zelenina

    • Červenou cibuli, čerstvá i sušená rajčata nakrájíme na nudličky.
    • Krátce orestujeme na oleji a osolíme.

    Dohotovení

    • Sýr nastrouháme.
    • Upečený květák vložíme do vymazané pečící formy.
    • Smícháme 3/4 nastrouhaného sýru, zeleninovou směs, bazalku a bešamel.
    • Květák v zapékací formě pokryjeme touto směsí.
    • Pečeme 25 až 30 minut, podle velikosti zapékací mísy, až povrh zezlátne.
    • Nakonec posypeme zbylou částí strouhaného sýru a sýr necháme rozpustit.
    • Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

    Poznámky

    Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
    Alergeny:  7 Mléko, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Květák, Mahá koření, Slané, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: