Květákový mozeček

Kuchyně: Bezlepku, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Bešamel, Hraška, Hraška na zahuštování, Květák, Květákový mozeček, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Autor: Ing Eliška Škvařilová

Ingredience

Květák vařený

  • 520 g Květák očištěný
  • 2 g Sůl

Bešamel

  • 1 g Kmín celý
  • 1 špetka Hořčice bílá celá
  • 40 g Olej
  • 85 g Cibule očištěná
  • 5 g Česnek
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 2 g Cukr
  • 40 g Hraška na zahuštování
  • 240 ml Vývar nebo voda Můžeme použít vývar z vařeného květáku
  • 1 špetka muškátový oříšek
  • 2 g Sůl

Instrukce

Květák

  • Očištěný květák rozebereme na větší růžičky.
  • Růžičky květáku uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
  • Uvařený květák scedíme a rozsekáme ho na menší kousky.

Bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.

Dohotovení

  • Kousky květáku vmícháme do hotového bešamelu.

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru