Guláš z hlívy ústřičné
Ingredience
Hlíva ústřičná – příprava
- 400 g hlívy ústřičné
- 40 ml oleje
- 4 g soli
Guláš
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 140 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka chilli
- 6 g mleté sladké papriky
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 700 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
- 1 špetka majoránky
Instrukce
Hlíva ústřičná – restování
- Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky.
- Kousky orestujeme na oleji.
- Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.
Guláš
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
- Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vodou a osolíme.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vmícháme majoránku.
Dohotovení
- Do guláše přidáme orestovanou hlívu a necháme přejít varem.
Poznámky
- Doporučujeme podávat guláš s kynutým knedlíkem.
- Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme ale pozor, abychom koření nespálili.
- Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
- Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!