Křenová omáčka

Křenová omáčka

Ing. Eliška Škvařilová
Křen má v našem jídelníčku pravidelné místo hlavně v zimních měsících, kdy nám pomáhá v boji proti nemocem.
Zahušťování Hraškou je skvělé. Hraška zjemní intenzitu křenu, podpoří jeho léčivé účinky a dodá našemu tělu mnoho minerálů a hlavně hrubou vlákninu.
Kuchyně Bezlepku, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 200 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 2 g cukru
  • 45 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vývaru nebo vody vodu a sušené sójové mléko nahradíme jakýmkoli mlékem
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 6 g soli
  • citronová šťáva nebo ocet
  • 60 g mléko sušeného sójového mléka
  • 60 g očištěného křenu nebo podle chuti

Instrukce
 

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a nastrouhaný křen.
  • Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice. 
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Křen, Mahá koření, Slané, Sýr, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru