Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí
S Hraškou a Mahá kořením se toto obyčejné jídlo promění v gastronomický zážitek.Pečené brambory chutnají vždycky. Ty naše jsme po upečení potřeli Mahá olejem, který jim dodá zajímavou chuť a pohladí i naše trávení. Česnekový dresing, který jsme připravili z hraškového bešamelu, dodá jídlu svěží chuť a hlavně potřebnou dávku luštěnin. Teplý salát z kysaného zelí – tato úprava je příjemná v chladných zimních dnech. Kysané zelí smícháme s teplou osmaženou cibulkou a Mahá kořením, zelí tak neztratí vitamíny tepelnou úpravou a zahřeje naše zažívání.
Ingredience
Pečené brambory
- 1200 g brambor
- 10 g soli
- 1 g kmínu
- 40 ml oleje
- 1 g Mahá koření
- Můžeme přidat bylinky, třený česnek, sladkou papriku, tymián, šalvěj,…
Česnekový dresing
- 70 ml slunečnicového oleje
- 1 špetka Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka mletého kayenského pepře
- 1 špetka cukru
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 400 ml vody Můžeme použít vývar
- 1 g soli
- 20 g plnotučné hořčice
- 50 g nakládaných okurek
- 50 ml okurkového láku
- 10 g třeného česneku dle chuti
Teplý salát z kysaného zelí
- 20 ml oleje
- 100 g cibule
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka cukru
- 1 špetka mletého pepře
- 400 g kysaného zelí
Instrukce
Pečené brambory
- Brambory důkladně omyjeme a uvaříme ve slané vodě spolu s kmínem do poloměkka.
- Vodu scedíme a brambory osušíme. Brambory můžeme nakrájet, nebo je ponecháme vcelku.
- Brambory klademe na tukem vytřený plech a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 – 200 °C, až jsou měkké.
- Mezitím na pánev vlijeme trochu oleje a vsypeme Mahá koření. Použijeme jen tolik oleje, aby Mahá koření bylo nepatrně ponořené.
- Za stálého míchání necháme zpěnit. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Je to podobný postup, jako když restujeme sladkou papriku.
- Když koření začne pěnit, okamžitě na pánev vlijeme zbytek oleje, tím se koření zchladí a nespálí.
- Mahá olej vlijeme na hotové brambory.
- Pokud pečeme brambory již od začátku s kořením, hrozí nebezpečí, že se koření spálí, a už nebude tak lahodné, proto olej s kořením promícháme až s upečenými bramborami.
Česnekový dresing
- Do prázdného hrnce vlijeme olej.
- Vsypeme Mahá koření, mletý pepř, kayenský pepř a cukr.
- Zvolna a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Vsypeme Hrašku na zahušťování.
- Mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Necháme vychladnout.
- Vmícháme plnotučnou hořčici, nastrouhaný nakládaný okurek, lák z okurek a třený česnek.
- Vyšleháme na hladký krém.
- Případně dochutíme.
Teplý salát z kysaného zelí
- Na rozehřátém oleji pomalu osmahneme jemně nakrájenou cibuli do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, cukr, mletý pepř a krátce orestujeme, aby se koření nespálilo.
- Oheň vypneme a do osmahnuté cibule vložíme kysané zelí. Již nevaříme, jen důkladně promícháme.
Poznámky
Pečené brambory
Brambory se snažíme konzumovat i se slupkou, slupka je zdravější než celá brambora.
Většinou se pečené brambory pečou od začátku v troubě, pro rychlejší přípravu si brambory můžeme krátce předvařit a pak je teprve péci v troubě.
Teplý salát z kysaného zelí
Tato úprava je příjemná v chladných zimních dnech, protože kysané zelí neztratí vitamíny tepelnou úpravou a má příjemnou teplotu, takže nezchladí naše zažívání.
Pro změnu můžeme přidat mrkev, pórek či jarní cibulku.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!