Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí

    Můžete sdílet na:
    S Hraškou a Mahá kořením se toto obyčejné jídlo promění v gastronomický zážitek.
    Pečené brambory chutnají vždycky. Ty naše jsme po upečení potřeli Mahá olejem, který jim dodá zajímavou chuť a pohladí i naše trávení. Česnekový dresing, který jsme připravili z hraškového bešamelu, dodá jídlu svěží chuť a hlavně potřebnou dávku luštěnin. Teplý salát z kysaného zelí – tato úprava je příjemná v chladných zimních dnech. Kysané zelí smícháme s teplou osmaženou cibulkou a Mahá kořením, zelí tak neztratí vitamíny tepelnou úpravou a zahřeje naše zažívání.
    Porce 5 Porcí
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Pečené brambory

    • 1200 g brambor
    • 10 g soli
    • 1 g kmínu
    • 40 ml oleje
    • 1 g Mahá koření
    • Můžeme přidat bylinky, třený česnek, sladkou papriku, tymián, šalvěj,…

    Česnekový dresing

    • 70 ml slunečnicového oleje
    • 1 špetka Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 špetka mletého kayenského pepře
    • 1 špetka cukru
    • 50 g Hrašky na zahušťování
    • 400 ml vody Můžeme použít vývar
    • 1 g soli
    • 20 g plnotučné hořčice
    • 50 g nakládaných okurek
    • 50 ml okurkového láku
    • 10 g třeného česneku dle chuti

    Teplý salát z kysaného zelí

    • 20 ml oleje
    • 100 g cibule
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka cukru
    • 1 špetka mletého pepře
    • 400 g kysaného zelí

    Instrukce
     

    Pečené brambory

    • Brambory důkladně omyjeme a uvaříme ve slané vodě spolu s kmínem do poloměkka.
    • Vodu scedíme a brambory osušíme. Brambory můžeme nakrájet, nebo je ponecháme vcelku.
    • Brambory klademe na tukem vytřený plech a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 – 200 °C, až jsou měkké.
    • Mezitím na pánev vlijeme trochu oleje a vsypeme Mahá koření. Použijeme jen tolik oleje, aby Mahá koření bylo nepatrně ponořené.
    • Za stálého míchání necháme zpěnit. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Je to podobný postup, jako když restujeme sladkou papriku.
    • Když koření začne pěnit, okamžitě na pánev vlijeme zbytek oleje, tím se koření zchladí a nespálí.
    • Mahá olej vlijeme na hotové brambory.
    • Pokud pečeme brambory již od začátku s kořením, hrozí nebezpečí, že se koření spálí, a už nebude tak lahodné, proto olej s kořením promícháme až s upečenými bramborami.

    Česnekový dresing

    • Do prázdného hrnce vlijeme olej.
    • Vsypeme Mahá koření, mletý pepř, kayenský pepř a cukr.
    • Zvolna a krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Vsypeme Hrašku na zahušťování.
    • Mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Necháme vychladnout.
    • Vmícháme plnotučnou hořčici, nastrouhaný nakládaný okurek, lák z okurek a třený česnek.
    • Vyšleháme na hladký krém.
    • Případně dochutíme.

    Teplý salát z kysaného zelí

    • Na rozehřátém oleji pomalu osmahneme jemně nakrájenou cibuli do zlatova.
    • Přidáme Mahá koření, cukr, mletý pepř a krátce orestujeme, aby se koření nespálilo.
    • Oheň vypneme a do osmahnuté cibule vložíme kysané zelí. Již nevaříme, jen důkladně promícháme.

    Poznámky

    Pečené brambory
    Brambory se snažíme konzumovat i se slupkou, slupka je zdravější než celá brambora.
    Většinou se pečené brambory pečou od začátku v troubě, pro rychlejší přípravu si brambory můžeme krátce předvařit  a pak je teprve péci v troubě.
    Teplý salát z kysaného zelí
    Tato úprava je příjemná v chladných zimních dnech, protože kysané zelí neztratí vitamíny tepelnou úpravou a má příjemnou teplotu, takže nezchladí naše zažívání.
    Pro změnu můžeme přidat mrkev, pórek či jarní cibulku.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Brambory, Česnekový dresing, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Nakládané zelí, Zdraví, Zdravý recept
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: