Tvarůžková pomazánka
Našlehaný krém s charakteristickou chutí po tvarůžkách, ocení každý milovník tvarůžek. Vyšlehaný hraškový základ zdravěji nahradí máslo či majonézu, ale přitom nechá vyniknout tvarůžkům. Současně obohatí náš jídelníček o tolik potřebnou vlákninu hořčík, zinek a další minerálie.
Ingredience
Hraškové máslo s tvarůžky
- 150 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody Můžeme použít vývar.
- 5 g soli
- 100 g tvarůžků podle chuti můžeme přidat i více tvarůžků
Ochucení pomazánky
- 50 g nakládaných okurek
- 40 g jarní cibulky
- 25 g hořčice
Instrukce
Hraškové máslo
- Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme na kousky nakrájené tvarůžky a za stálého míchání je necháme rozpustit.
- Pomazánku necháme vychladnout.
Ochucení pomazánky
- Jarní cibulku a nakládaný okurek nakrájíme nadrobno a spolu s hořčicí vmícháme do vyšlehaného hraškového másla.
Poznámky
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 7 Mléko, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!