Řízečky z Cerie

Ing. Eliška Škvařilová
Hraškové těstíčko a místo masa plátek Cerie vás nadchne. Přestože je známo, že smažené není nejzdravější formou přípravy jídla, čas od času si na řízečcích pochutnat můžeme.
Hraškové těstíčko nahradí rozšlehaná vajíčka a velmi chutně a zdravě obalí plátek ceriový řízeček do křupavého kabátku.
Více najdete v článku "Jde to i bez masa".
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

  • 200 g Cerie v prášku
  • 200 ml vody nebo vývaru
  • 20 ml oleje
  • 10 g třeného česneku
  • 1/2 g Mahá koření

Instrukce
 

Příprava Cerie na řízky

  • Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li těsto ve stroji dlouho, stává se pevnější a tužší.
  • Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Můžeme nechat odležet i přes noc v chladnu.
  • Z připraveného těsta vytvarujeme knedlík, který vkládáme do vařící vody tak, aby plaval. Přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a zvolna vaříme alespoň půl hodiny. Je-li knedlík silnější, prodloužíme dobu varu na 45 minut. Doba varu je delší, protože je potřeba Cerii důkladně provařit, aby byla dobře stravitelná. Uvařenou Cerii nakrájíme na plátky, které budou sloužit k přípravě řízků..
  • Uvařenou Cerii necháme vychladnout a pak nakrájíme na plátky, které budou sloužit k přípravě řízků.

Příprava strouhanky

  • Můžeme si připravit strouhanku sami doma z vlastních rohlíků a vek, které jsou alespoň 3 dny staré.
  • Pro bezlepkovou dietu a křupavější trojobal je dobré na strouhanku použít nadrcené kukuřičné lupínky.

Příprava těstíčka

  • Hrašku na obalování smícháme s vodou a ponorným mixérem důkladně promixujeme. Tak získáme těstíčko, se kterým se lépe pracuje.
  • Do těstíčka můžeme pro zvýraznění chuti přidat třený česnek anebo chilli či bylinky.
  • Během přípravy řízků mění těstíčko svoji konzistenci , kterou upravujeme přidáním Hrašky anebo vody. Vždy důkladně promixujeme ponorným mixerem.

Obalování řízků

  • Na obalování si nachystáme tři misky.
  • V první bude Hraška na obalování, ve druhé těstíčko z Hrašky a ve třetí strouhanka.
  • Řízečky postupně vkládáme do jednotlivých misek a obalujeme.

Smažení

  • V pánvi rozehřejeme tuk na smažení tak, aby jeho výška byla 2x vyšší, než je tloušťka řízečků.
  • Smažíme z obou stran do zlatova, přebytečný tuk necháme odkapat na papírovém ubrousku.

Poznámky

Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru