Cukeťáky
Milovníci tradičních bramboráčku ocení cukeťáčky. Dozlatova vypečené placky s křupavými okraji, které chutnají po česneku a majoránce a jsou svěží a jemné po cuketě.V našem receptu je mouka a vejce nahrazena Hraškou, ta dodá cukeťákům sytost, výživnost i pěknou zlatavou barvu.
Ingredience
- 300 g cukety
- 100 g paprikového lusku
- petrželová nať
- 2 stroužky česneku
- 120 g Hrašky na obalování
- 320 ml vody
- sůl
- 1 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- špetka majoránky
- olej na smažení
Instrukce
- Papriku očistíme, cuketu nastrouháme na hrubo a papriku nakrájíme na jemno.
- Přidáme nakrájenou petrželovou nať, třený česnek, Hrašku, sůl a koření. Vše smícháme.
- Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody tak, aby těsto mělo konzistenci jako na bramboráky.Během přípravy těsto řídne, průběžně přidáváme Hrašku a těstíčko zahušťujeme.
- Těsto klademe malou naběračkou do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme, pak smažíme z obou stran dozlatova.
- Během smažení kousky obracíme, aby smažení probíhalo rovnoměrně ze všech stran.
- Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
- Cukeťáčky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.
Poznámky
- Při smažení placek si hlídáme teplotu tuku: správnou teplotu tuku vyzkoušíme kápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Placka se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě jsou placky mastné.
- Placky můžeme rovněž péci v troubě na vymazaném plechu.
- Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!