Štědrovečerní koláč
Ingredience
- 16 g Droždí sušené
- 80 g Cukr krupice
- 300 ml Voda/ mléko Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
- 50 g Sójové mléko sušené
- 280 g Mouka hrubá
- 280 g Mouka celozrnná
- 8 g Hraška Vanilka
- 2 g Sůl
- 8 g Citronová kůra z Bio citronu
- 40 g Olej slunečnicový
Náplň maková
- 80 g Mák
- 20 g Hraška Vanilka
- 50 g Cukr
- Skořice
- Badyán
- Hřebíček
- 330 ml Voda
- 1 špetka Sůl
Náplň povidlová
- 140 g Povidla
- 1 špetka Skořice
- 1 špetka Hřebíček
Náplň ořechová
- 120 g Ořechy
- 6 g Cukr
- 70 ml Voda / mléko
Náplň jablečná
- 500 g Jablka
- 50 g Rozinky
- Skořice
Náplň tvarohová
- 250 g Tvaroh
- 50 g Cukr
- 10 g Puding vanilkový
- 1 ks Vanilkový cukr
- 1 špetka Kurkuma
- 1 špetka Sůl
Instrukce
- Postup:
- Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
- Na pečení koláče si připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem, aby se koláč dobře vyklopil a vysypeme sekanými ořechy. Místo formy můžeme použít i keramickou mísu, nádobu z varného skla či pekáček přiměřené velikosti.
- Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme plát o tloušťce 2 cm a podle dortové formy vykrojíme 5 kulatých placek. Placky neděláme silnější, protože by překryly chuť nádivek.
- Do vymazané formy vložíme vykrojenou placku, potřeme nádivkou, pak položíme další placku a opět potřeme nádivkou. Tak pokračujeme, až prostřídáme všechny nádivky, nakonec překryjeme poslední plackou. Forma by měla být naplněná maximálně do dvou třetin, protože těsto nakyne a přetékalo by z formy.
- Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a koláč zvolna dopékáme.
- Propečení koláče kontrolujeme vpíchnutím špejle. Zůstane-li špejle suchá, beze zbytku těsta, koláč je hotov.
Příprava nádivek
- Maková nádivka
- Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou vanilka. tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
- Mák pomeleme a promícháme.
- Rozpustíme kokosový olej.
- Knedlík na talíři posypeme mákem a přelijeme rozpuštěným kokosovým olejem.
Náplň maková
- Mák pomeleme.
- Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl smícháme dohromady.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme mletý mák a krátce povaříme.
- Dochutíme citrónovou šťávou.
- Nádivku necháme vychladnout.
Náplň povidlová
- Ingredience smícháme dohromady. jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.
Náplň ořechová
- Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.
Náplň jablečná
- Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.
Náplň tvarohová
- Všechny suroviny smícháme dohromady.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Zdravější příprava makové nádivky je, povaříme-li mletý mák s Hraškou vanilka. Získáme tak hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!