Štědrovečerní koláč

Ing. Eliška Škvařilová
Porce 1 koláč

Ingredience
  

  • 16 g Droždí sušené
  • 80 g Cukr krupice
  • 300 ml Voda/ mléko Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
  • 50 g Sójové mléko sušené
  • 280 g Mouka hrubá
  • 280 g Mouka celozrnná
  • 8 g Hraška Vanilka
  • 2 g Sůl
  • 8 g Citronová kůra z Bio citronu
  • 40 g Olej slunečnicový

Náplň maková

  • 80 g Mák
  • 20 g Hraška Vanilka
  • 50 g Cukr
  • Skořice
  • Badyán
  • Hřebíček
  • 330 ml Voda
  • 1 špetka Sůl

Náplň povidlová

  • 140 g Povidla
  • 1 špetka Skořice
  • 1 špetka Hřebíček

Náplň ořechová

  • 120 g Ořechy
  • 6 g Cukr
  • 70 ml Voda / mléko

Náplň jablečná

  • 500 g Jablka
  • 50 g Rozinky
  • Skořice

Náplň tvarohová

  • 250 g Tvaroh
  • 50 g Cukr
  • 10 g Puding vanilkový
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • 1 špetka Kurkuma
  • 1 špetka Sůl

Instrukce
 

  • Postup:
  • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
  • Na pečení koláče si připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem, aby se koláč dobře vyklopil a vysypeme sekanými ořechy. Místo formy můžeme použít i keramickou mísu, nádobu z varného skla či pekáček přiměřené velikosti.
  • Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme plát o tloušťce 2 cm a podle dortové formy vykrojíme 5 kulatých placek. Placky neděláme silnější, protože by překryly chuť nádivek.
  • Do vymazané formy vložíme vykrojenou placku, potřeme nádivkou, pak položíme další placku a opět potřeme nádivkou. Tak pokračujeme, až prostřídáme všechny nádivky, nakonec překryjeme poslední plackou. Forma by měla být naplněná maximálně do dvou třetin, protože těsto nakyne a přetékalo by z formy.
  • Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a koláč zvolna dopékáme.
  • Propečení koláče kontrolujeme vpíchnutím špejle. Zůstane-li špejle suchá, beze zbytku těsta, koláč je hotov.

Příprava nádivek

  • Maková nádivka
  • Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou vanilka. tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
  • Mák pomeleme a promícháme.
  • Rozpustíme kokosový olej.
  • Knedlík na talíři posypeme mákem a přelijeme rozpuštěným kokosovým olejem.

Náplň maková

  • Mák pomeleme.
  • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl smícháme dohromady.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme mletý mák a krátce povaříme.
  • Dochutíme citrónovou šťávou.
  • Nádivku necháme vychladnout.

Náplň povidlová

  • Ingredience smícháme dohromady. jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.

Náplň ořechová

  • Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.

Náplň jablečná

  • Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.

Náplň tvarohová

  • Všechny suroviny smícháme dohromady.

Poznámky

Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Zdravější příprava makové nádivky je, povaříme-li mletý mák s Hraškou vanilka. Získáme tak hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Klíčové slovo Hraška, Hraška vanilka, jablka, Kynuté, Mák, Povidla, Sladké, Tvaroh, Vařené, Zdravé vaření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru