Zapečené těstoviny se zeleninou

Ing. Eliška Škvařilová
Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce

Ingredience
 
 

Těstoviny

  • 320 g těstovin
  • voda
  • 8 g soli

Hraška bešamel

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 480 ml vývaru nebo vody
  • 3 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku

Zelenina

  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 7 g česneku
  • 2 g cukru
  • 70 g očištěné mrkve
  • 450 g hlávkového zelí
  • 60 g rajčat
  • 1 g soli
  • 1 špetka oregana
  • 40 g mraženého hrášku Můžeme nahradit smetanou.

Dohotovení

  • 120 g sýra Můžeme použít tofu.
  • petrželová nať

Instrukce
 

Těstoviny

  • Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a vaříme doměkka.

Hraškový bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek, mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

Zelenina

  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, cukr, nakrájenou mrkev, zelí a vše orestujeme.
  • Přidáme nakládaná rajčata, oregano, osolíme a orestujeme.
  • Přidáme hrášek a necháme ho rozmrazit.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Nastrouháme sýr.
  • Zeleninu, těstoviny, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
  • Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
  • Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené těstoviny.
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny:  1 Lepek, 7 mléko, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Těstoviny, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru