Zapečené těstoviny se zeleninou

Ing Eliška Škvařilová
Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce

Ingredience
 
 

Těstoviny

  • 320 g Těstoviny
  • 8 g Sůl
  • Voda

Hraška bešamel

Zelenina

  • 20 g Olej
  • 80 g Cibule očištěná
  • 7 g Česnek
  • 2 g Cukr
  • 70 g Mrkev očištěná
  • 450 g Zelí hlávkové
  • 60 g Rajčata
  • 1 g Sůl
  • 1 špetka Oregano
  • 40 g Hrášek mražený Můžeme nahradit smetanou

Dohotovení

  • 120 g Sýr Můžeme použít tofu
  • Petrželová nať

Instrukce
 

Těstoviny

  • Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a vaříme doměkka.

Hraška bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. MAHÁ koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, muškátový oříšek, mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

Zelenina

  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, cukr, nakrájenou mrkev, zelí a vše orestujeme.
  • Přidáme nakládaná rajčata, oregano, osolíme a orestujeme.
  • Přidáme hrášek a necháme ho rozpustit.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C
  • Nastrouháme sýr.
  • Zeleninu, těstoviny, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
  • Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
  • Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené těstoviny.
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby při zapékání každá směs byla dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
 
Alergeny:  1 Lepek, 7 mléko, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahuštování, Mahá koření, Slané, Těstoviny, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru