Kedlubny plněné bešamelem z Hrašky

Ing. Eliška Škvařilová
Zlatavá krusta sýru rozpečeného na povrchu promění obyčejné jídlo v lahůdku.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Kedlubny

  • 4 větší kedlubny

Bešamel z Hrašky s žampiony

  • 100 g žampionů
  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 50 g Hrašky na zahušťování
  • 400 ml vývaru nebo vody
  • 2 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 10 g česneku
  • 100 g rajčat
  • 80 g sójového sušeného mléka Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.
  • 50 g mraženého hrášku
  • petrželová nať
  • 200 g sýru na strouhání

Instrukce
 

Příprava kedluben

  • Kedlubny oloupeme (můžeme je připravovat i neoloupané) a přepůlíme .
  • Půlky kedluben vložíme do vařící, osolené body a uvaříme do poloměkka.
  • Uvařené půlky kedluben vydlabeme.

Příprava žampionů

  • Žampiony nakrájíme na plátky o krátce orestujeme na oleji, pak osolíme.

Příprava bešamelu z Hrašky

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vmícháme sušené sójové mléko, a necháme vše přejít varem.
  • Přidáme žampiony, drobně nakrájená rajčata, mražený hrášek a dobře promícháme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Sýr nastrouháme.
  • 3/4 nastrouhaného sýru smícháme s nádivkou. 1/3 sýru odložíme stranou.
  • Půlky kedluben naplníme nádivkou a vložíme do vymazaného pekáčku.
  • Kedlubny pečeme 20 minut při teplotě 160 °C. Pak posypeme zbylou částí strouhaného sýru a ještě dopečeme.
  • Povrch kedluben musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny:  6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kedluben, Mahá koření, Pečené, Slané, Zahuštěné, Žampiony, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Website | + posts

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru