Kedlubny plněné bešamelem z Hrašky
Zlatavá krusta sýru rozpečeného na povrchu promění obyčejné jídlo v lahůdku.
Ingredience
Kedlubny
- 4 větší kedlubny
Bešamel z Hrašky s žampiony
- 100 g žampionů
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 400 ml vývaru nebo vody
- 2 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 10 g česneku
- 100 g rajčat
- 80 g sójového sušeného mléka Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.
- 50 g mraženého hrášku
- petrželová nať
- 200 g sýru na strouhání
Instrukce
Příprava kedluben
- Kedlubny oloupeme (můžeme je připravovat i neoloupané) a přepůlíme .
- Půlky kedluben vložíme do vařící, osolené body a uvaříme do poloměkka.
- Uvařené půlky kedluben vydlabeme.
Příprava žampionů
- Žampiony nakrájíme na plátky o krátce orestujeme na oleji, pak osolíme.
Příprava bešamelu z Hrašky
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vmícháme sušené sójové mléko, a necháme vše přejít varem.
- Přidáme žampiony, drobně nakrájená rajčata, mražený hrášek a dobře promícháme.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 °C.
- Sýr nastrouháme.
- 3/4 nastrouhaného sýru smícháme s nádivkou. 1/3 sýru odložíme stranou.
- Půlky kedluben naplníme nádivkou a vložíme do vymazaného pekáčku.
- Kedlubny pečeme 20 minut při teplotě 160 °C. Pak posypeme zbylou částí strouhaného sýru a ještě dopečeme.
- Povrch kedluben musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.