Zapečené těstoviny se zeleninou

    Můžete sdílet na:
    Recept na zapečené těstoviny se zeleninou je skvělou volbou pro všechny milovníky zdravé a chutné kuchyně. Kombinace těstovin, různorodé zeleniny a lahodného hraškového bešamelu vytváří harmonický celek, který vás příjemně zasytí a potěší vaše chuťové buňky. Tento pokrm je navíc snadno připravitelný a díky možnosti obměny zeleniny vždy přináší nové chuťové zážitky. Vychutnejte si tento výživný a barevný zapečený pokrm, který se hodí jak na oběd, tak na večeři.
    Kuchyně Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Calories

    Ingredience
      

    Těstoviny

    • 320 g těstovin
    • voda
    • 8 g soli

    Hraška bešamel

    Zelenina

    • 20 ml oleje
    • 80 g očištěné cibule
    • 7 g česneku
    • 2 g cukru
    • 70 g očištěné mrkve
    • 450 g hlávkového zelí
    • 60 g rajčat
    • 1 g soli
    • 1 špetka oregana
    • 40 g mraženého hrášku Můžeme nahradit smetanou.

    Dohotovení

    • 120 g sýra Můžeme použít tofu.
    • petrželová nať

    Instrukce
     

    Těstoviny

    • Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a vaříme doměkka.

    Hraškový bešamel

    • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek, mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

    Zelenina

    • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme třený česnek, cukr, nakrájenou mrkev, zelí a vše orestujeme.
    • Přidáme nakládaná rajčata, oregano, osolíme a orestujeme.
    • Přidáme hrášek a necháme ho rozmrazit.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 °C.
    • Nastrouháme sýr.
    • Zeleninu, těstoviny, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
    • Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
    • Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené těstoviny.
    • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

    Poznámky

    Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
    Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
    Alergeny:  1 Lepek, 7 mléko, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Těstoviny, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments