Segedín s kousky tofu

    Můžete sdílet na:

    Segedínský guláš je jídlo, které pochází z Maďarska. My jsme ho zahustili Hraškou a tak jsme zvýšili jeho výživnou hodnotu, ale jeho charakteristická chuť šťavnatého kysaného zelí a papriky mu zůstala. Místo masa podáváme s opečenými kousky tofu.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Calories

    Ingredience
      

    Omáčka

    • ½ lžičky celého kmínu
    • ¼ lžičky celé bílé hořčice
    • 4 lžíce oleje
    • 1 velká očištěná cibule
    • 1 stroužek česneku
    • ½ lžičky Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 lžíce sladké papriky
    • 160 g kysaného zelí
    • 1 lžíce Hrašky na zahušťování
    • ½ l vývaru nebo vody
    • sůl
    • 50 g smetany případně rostlinné smetany

    Pečené tofu

    • 200 g tofu uzeného tofu
    • 4 lžíce oleje
    • 50 ml vývaru
    • 1 stroužek třeného česneku
    • 10 g sójové omáčky

    Instrukce
     

    Omáčka

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
    • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a sladkou papriku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Před koncem varu vmícháme kysané zelí. Pokud je nakrájené na velké kusy, nejdříve je nakrájíme nadrobno.
    • Vmícháme smetanu a necháme přejít varem.

    Opečené tofu

    • Na oleji opečeme tofu nakrájené na kostky.
    • Smícháme vývar, třený česnek, sójovou omáčku a směsí zalijeme opečené tofu.

    Servírování

    • Na talíři vkládáme opečenou fofu do hotové omáčky, tak si zachová plnou chuť.
    • Podáváme s knedlíkem či pečivem

    Poznámky

    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Alergeny: 1 lepek, 6 Sója, 10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Guláš, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Segedín, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments